Смокини - най-доброто слабително, защото съдържа толкова много фибри! Този плод дори може да разтваря камъни в бъбреците, толкова мощен е. Той има магически способност да подобрява сексуалния живот : ако вие и вашият партньор няколко дни подред хапвате пресни смокини, в края на седмицата просто няма да напуснете леглото, красиви дами!
Смокини..... толкова сладки, че никой не може да им устои.
Те лесно замества тсладкишите в диетата ни, защото плодът съдържа много фруктоза и е само 49 калории. Плодовете са богати на органични киселини, пектин, полезни мазнини, белтъчини, фолиева киселина, витамин С, желязо, мед, влакна. Освен за фигурата ни, те са много полезно и за децата и за хората, който искат да подобрят здравето си.
Ползите от смокини за тялото
ПРЕСНИ ПЛОДОВЕ
Как да изберем . За да изберете зрели смокини, натиснете плода. Той трябва да е мек и да има много силен сладък аромат. Не си купувайте твърд плод, но ако има драскотини - това е добре, не се отразява на вкуса. Също така, не взимайте плодове с гнил или кисел мирис.
В зависимост от сорта пресни смокини могат да бъдат зелени, кафяви, жълти или тъмно лилави, а размерът може да бъде различен.
Как да ги съхранявате .
Пресните смокини бързо се влошават. Съхранява се не повече от три дни, след това започва да губят вкусовите си качества. Контейнерът, в който се съхраняват трябва да се отваря, така че влагата да се изпарява и бактериите и плесените да не се развиват.
Можете също да замразите свежи смокини. Те ще запазят почти всички свои полезни свойства. В тази форма плодовете могат да се съхраняват в продължение на 12 месеца.
Препоръчват се плодовете за сладкиши да се използват заедно с кората. Ако кората е твърда, смокините се нарязват на половина и се яде пулпата с лъжица. В един ден можете да ядете 2-3 смокини половин час преди хранене.
Много вкусни ястия и десерти се получават от варени смокини. За да направите това, използвайте 2 чаши вода за всеки 8 плода. Сварете смокините на слаб огън за 15 минути. Можете да сервирате готовите плодове с кисело мляко, заквасена сметана, извара.
Все още има много начини да се използват смокини за храна. От тях можете да си правите конфитюри и сладка, добавете към салати, сладкиши и дори хляб. Смоките идеално се комбинират със сирена, млечни продукти, шунка. От тях можете да подготвите изящен сос или дресинг за риба, месо и зеленчуци.
СУШЕНИ СМОКИНИ
Как да си изберем . За да изберете добра смокиня, трябва да знаете няколко правила. Обърнете внимание на цвета: трябва да е светло- кафяво, бежово или матов. Не се страхувайте от бялото покритие - това е глюкоза, която е излязла. Плодовете трябва да бъдат леко сплескани, приблизително със същия размер, леко меки и не прекалено сушени.
Как да съхранявате . Ниската температура и сухота са основните условия за съхранение на сушени смокини. Ако не се наблюдават, сухите плодове се навлажняват и в тях се засаждат вредители. Поради това, изсушете смокините на хладно място, където не достигат влагата и директната слънчева светлина. Може да бъдат поставени в контейнер с капак, чанта от плат или бурканче.
Много хора се питат: необходимо ли е да измиете сушените смокини , защото минава дълъг път от производството им до масата ви. Плодовете трябва да се мият, за да станат по-сочни.
Сухите смокини могат да се консумират точно така, без нищо. Те добавят ароматни бележки към всяко ястие или напитка. Овесена каша, кифлички и млечни десерти са най-добрите приятели на смокините, така че ги добавете към диетата си изобилно.
Смокинята ви изпълва с енергия, възстановява силата, повишава настроението и жизнеността, укрепва и подновява тялото. Надяваме се, че тази статия ще ви помогне да избирате, съхранявате и използвате правилно този деликатес.