Тиквените семки , подобно на тиквата са много полезни и богати на различни витамини и минерали. Тиквените семки съдържат витамин А, С, К, Е и витамини от В групата - В1, В2, В5, В6, В9. От минералите, най-високо е съдържанието на фосфор, калий, калций, магнезий, желязо, цинк, мед, манган, селен.
Тиквените семки съдържат незаменимите омега-3 и омега-6 мастни киселини, а коктейлът от полезни вещества и минерали се допълва от много рядката съставка делта-7 стерин и аминокиселината Л-трипофан.
100 г тиквени семки съдържат 24.6 г белтъчини, 4.3 г фибри, 45.9 г мазнини, 8.4 г вода, 13.5 г въглехидрати.
Избор и съхранение на тиквените семки
- Ако купувате тиквените семки пакетирани, погледнете дали опаковката е херметически затворена.
- Ако купувате семките насипно, се уверете, че магазинът има добра посещаемост, за да сте сигурни, че те ще са пресни.
- Ако е възможно, помиришете тиквените семки, за да се убедите, че не са развалени.
- Тиквените семки трябва да се съхраняват в хладилник , където могат да изтраят няколко месеца, но ще са най-пресни около един-два месеца.