Frico е традиционно италианско ястие , състоящо се от печени картофи и сирене (кашкавал). Отличителният белег на тази картофена вкусотия е образуването на хрупкава коричка отвън и меко, вкусно ядро.
Лека, ароматна и същевременно питателна рецепта , вкоренена в народните традиции, все още е несравнима, любимо ястие на италианци и гости на Италия. Ето и рецептата за картофена торта по италиански :
Картофена торта по италиански
Продукти:
500 г сирена - 1/3 младо сирене (меко) и 2/3 отлежало сирене с мек, кремообразен вкус, но можете да използвате и един вид, например Edam, Maasdam и дори обикновен кашкавал
500 г червени картофи
1 супена лъжица зехтин екстра върджин
сол на вкус, поне 1 чаена лъжичка
бахар - 1/2 чаена лъжичка
Приготвяне стъпка по стъпка:
Първо измийте и обелете картофите, подсушете и настържете на едро ренде.
Настържете сиренето на същото ренде, сложете го в друга чиния.
Загрейте мазнината в голям тиган и изсипете вътре картофите.
Разбъркайте и оставете да къкрят на тих огън 10-15 минути, докато картофите омекнат.
В този момент добавете сиренето, сол и черен пипер, и разбъркайте добре, за да се смесят равномерно съставките.
Продължете да готвите на среден или слаб огън, като от време на време разбърквате.
Когато сиренето се разтопи напълно, увеличете малко котлона и гответе като омлет, докато на дъното се образува хубава златиста коричка.
В този момент обърнете фрикото с чиния и изпържете и от другата страна, докато се образува същата коричка.
Прехвърлете готовата картофена торта в чиния и сервирайте веднага гореща, нарязано на филийки като пица.