Досега не бях правила захаросана тиква и се оказа, че съм била напразно. Те са толкова апетитни и вкусни, че сега няма време да ги приготвяте - те се превърнаха в истински заместител на сладките за чай.
Рецепта:
за 1 порция:
• тиква -1 кг
• захар -500гр
• лимонена киселина -0,5 ч.л.
Първо вземете тиква, нарежете я на филийки, отстранете семките и отрежете кората. Една чиста тиква тежи около 3 кг, нарязваме я на парчета с дебелина 5-7 мм.
След това изберете тавичка с подходящ размер и наредете в нея готовите парчета тиква, като ги поръсите със захар. За всеки килограм тиква добавете половин килограм захар. Тъй като имам 3 кг тиква, използвам 1,5 кг захар. Оставете тиквата за 3-4 часа, за да си пусне сока. Ако тиквата е суха и отделя малко течност, можете да добавите около 200 мл вода. В моя случай това не се изисква, тъй като има достатъчно течност.
Поставете съда на огъня. Лично аз харесвам захаросани плодове с киселинка, затова добавям 1 ч.л. лимонена киселина. Когато сместа заври, намалете котлона на средна и гответе 5 минути. След това изключете и оставете за 3-4 часа. Повтаряме тази процедура още три пъти, за общо четири такива цикъла. Можете да опитате тиквата по време на процеса и да добавите още лимонена киселина, ако е необходимо. Резултатът трябва да са прозрачни и ароматни парчета.
Поставете тиквата в гевгир, за да се отцеди излишната течност. След това го поставяме върху тави за сушене, оставяйки празнини между парчетата. Поставяме палетите в сушилнята, настройваме температурата на 65 градуса и изсушаваме малко повече от един ден.
Ние определяме готовността на захаросаните плодове по външния им вид и лепкавост - те не трябва да се придържат към ръцете ви или да се слепват. След като изключите сушилнята, прехвърлете готовите захаросани плодове в контейнер и плътно затворете капака. Те трябва да се съхраняват в херметически затворени контейнери, за да се предотврати навлизането на влага.
Този процес може да изглежда дълъг, но всъщност изисква минимална намеса: просто нарежете тиквата, оставете да заври и я сложете в тави, а след това времето прави всичко. Резултатът е захаросан плод, сякаш приготвен от някакъв екзотичен плод, ярък и атрактивен, просто приканващ към опита.