За тестото:
2 1/4 ч.ч. брашно
150 гр. крема сирене
1 ч.ч. краве масло
1 голямо яйце, разбито с 2 ч.л. вода (за намазване)
за пълнежа:
1 3/4 ч.ч. сухи кайсии, нарязани на ситно
1/2 ч.ч. бели стафиди
2/3 ч.ч. течен мед
1/4 ч.ч. портокалов конфитюр
1/2 ч.ч. смляна канела
1 ч.ч. вода
пудра захар за поръсване
Разбийте маслото (оставено на стайна температура) и крема сиренето с електрически миксер до побеляване. Намалете скоростта на миксера, добавете брашното и рабивайте докато се оформи тестото.
Разделете тестото на 4 равни части, оформете на топки и завийте всяка с домакинско фолио. Поставете в хладилник докато се стегне тестото – за около 1 1/2 час.
Поставете нарязаните на дребно кайсии, стафидите, меда, канелата и водата в подходящ съд. Поставете на котлона и изчакайте да заври сместа, като разбърквате от време на време. Намалете температурата и при непрекъснато разбъркване варете, докато сухите плодове омекнат и сместа се сгъсти. Свалете от огъня и оставете да се поохлади. Прехвърлете в кухненски комбайн или блендер и пасирайте. Охладете напълно.
Разточете една топка от тестото между две леко набрашнени парчета хартия за печене( за да не залепва тестото). Махнете горния пласт хартия и нарежете тестото на 6 см. квадрати. Поставете по малко от сместа в центъра на всеки квадрат. Намажете краищата на два срещуположни върха с разбито яйце, съединете ги и леко притеснете.
Поставете сладките на разстояние в тава, покрита с хартия за печене, и изпечете в предварително загрята до 180 градуса фурна (около 15-17 минути) до златисто. След като изстинат поръсете с пудра захар.