![admin](https://i.zajenata.bg/images/0/th_13af5f6b523fc05e7c790c3c67088613.jpg)
Оригиналната рецепта е с полско бяло сирене, подобно на нещо средно между българско сирене и моцарела. Рецептата може да се приготви или с отцедена извара, или със смес от равни части извара и изкиснато (обезсолено) сирене.
Омесете набързо твърдо маслено тесто от продуктите за блата. Маслото трябва да е стояло на топло, за да е много меко и лесно да се меси. Ако тестото става на трохи, можете да добавите 2-3 супени лъжици прясно мляко. След като добие хомогенен вид, завийте го в алуминиево фолио и го оставете да почине в хладилника половин час. Разбийте захарта и жълтъците на яйцата от продуктите за плънката в голяма купа, като добавяте жълтъците един по един и отделяте белтъците в друг съд. Добавете към сместа изварата и ванилията и разбийте добре. Добавете стафидите и портокаловите корички и отново разбийте.
Извадете тестото от хладилника, размесете го отново и го разделете на две равни части. Едната (може да е по-голяма) разточете на пласт с дебелина около 0,5 см. Поставете го в тавичката за печене, набодете го с вилица и го запечете леко до бледозлатисто в предварително загрята фурна на 180 градуса. Разточете останалата част от тестото на подобна кора и я нарежете на дълги ивици с дебелина колкото молив.
Разбийте отделените белтъци на сняг и внимателно ги смесете с приготвената вече плънка. Изсипете сместа върху блата и я подравнете с лъжица. Украсете сладкиша, като наредите ивиците тесто отгоре така, че да се пресичат под формата на ромбове. Намажете всичко с леко разбития белтък за глазурата. Загрейте фурната до 180 градуса и сложете сладкиша вътре, като намалите на 160 градуса. Пече се 20-25 минути. Сладкишът е готов, когато се отдели от стените на тавичката и лентите отгоре станат тъмнозлатисти. Реже се и се сервира най-рано след 12 часа – в противен случай вкусът на сладкиша е коренно различен.