Препоръчително е да подхранвате разсада с естествени торове не твърде често, по-добре е да правите това поне веднъж на всеки 10-14 дни. Днес ще споделим рецепта за тор, който може да се използва както преди, така и след бране.
Люспите от лук са един от най-полезните естествени торове, който се препоръчва да се използва не само за разсад, но и за други растения. Тази съставка е богата на витамини, минерали и макро- и микроелементи, необходими за пълноценен растеж.
Люспите от лук също съдържат фитонциди, като кверцетин, който е известен със своите бактерицидни свойства и помага за предотвратяване на гъбични заболявания по разсада. Втората съставка е захарта, която се разгражда в почвата до глюкоза и фруктоза и осигурява на растенията необходимите жизнени процеси. Глюкозата е в основата на структурата на новите листа, както и на кореновата система. Особено полезно е за растения с лошо осветление, тъй като помага на разсада да стане по-силен.
За да приготвите запарка от люспи от лук, трябва да поставите люспите от една възрастна глава лук в 1 литър преварена вода и да престоят точно 2 дни. След това запарката се прецежда и се добавя 1 ч.л. захар и разбъркайте добре до пълното й разтваряне. Този тор може да се прилага както върху кореновата система, така и върху листата на разсада. Пропорциите на хранене са относителни, трудно е да прехраните разсада и можете да го поливате малко по малко на око.