Помните ли ги? Най- вкусните бабини гозби от детството ни. Няколко идеи за закуски утре (Снимки)

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Помните ли ги? Най- вкусните бабини гозби от детството ни. Няколко идеи за закуски утре (Снимки)
Помните ли ги? Най- вкусните бабини гозби от детството ни. Няколко идеи за закуски утре (Снимки)
68257
Помните ли ги? Най- вкусните бабини гозби от детството ни. Няколко идеи за закуски утре (Снимки)
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Нищо не би могло да се сравни с вкуса от детството, моментите на село, когато баба ни приготвяше вкусни гозби. И чудно, но любимите ни храни въобще не изискваха невероятни кулинарни умения, нито пък екзотични продукти, напротив! Бяха ни достатъчни ръцете на баба и няколко зеленчука от градината, пише BeU.bg.

Нека си припомним за любимите забравени гозби от нашето детство.

 

Попара от чай, сирене, хляб, захар и масло

Любимата закуска! Никога няма да забравим моментите, след като отваряйки очи рано сутрин, липовият чай вече се вареше в чайника на печката и попарата ни чакаше на масата.

Цялата къща миришеше на липа, а ние нямахме търпение да закусим и да изтичаме на поляната, където започваше поредният безгрижен ден. Не, няма да забравим аромата на попарата от чай – това е мириса на ваканцията!

Попара с чай и сирене 

Време за подготовка: 5 минути
Време за изпълнение: 15 минути
Брой порции: 1

Необходими продукти:

1 препечена филийка   2-3 ч.л. натрошено/настъргано сирене  250 мл. шипков чай  2 ч.л. захар  1 ч.л. краве масло     

Начин на приготвяне:

Препечената филийка се натрошава на дребни парченца.
Добавят се сиренето и маслото.
Залива се с кипящия подсладен чай. 
Съдът се похлупва с капак. 

Яйце на вестник

По-безвредният вариант е върху хартия, която не съдържа мастило, но няма какво да си кривим душата – яйцата на вестник са просто неповторими! Приготвени върху печката на дърва и поръсени със соли и червен пипер… без да се усетим изяждахме и прегорялата хартия отдолу.

Продукти: 

2 яйца 
сол
аз поръсих щипка лют пипер
вестник, или кафява хартия :)

Направете вестника на правоъгълна "тавичка" като ъглите ги завиете.
Сложете на НЕ много силен котлон, аз пекох на керамичен на 4 степен./ Ако е и на печка на дърва оххххх/
Чукнете яйцата във вестникарската "тавичка" и посолете отгоре.
Не бъркайте а оставете да се печат така до готовност.
Вие решавате дали да са ви рохки или твърдо печени.
Яжте направо от вестника ... ммм сладост!!!

Лютика

Помните ли лютиката на баба? Топяхме селския хляб в нея и си мислехме, че на този свят няма нищо по-вкусно.


Необходими Съставки:

 чушки - 15 бр. червени
 сирене - 300 г
 прясно мляко - 3 с.л.
 сол
 черен пипер

* мерки и количества 

Начин на приготвяне:

Почистете хубаво чушките от дръжките и семето. Изпечете ги, задушете ги за кратко в найлонов плик и ги обелете. 

Обелените чушки е нарязват на ситно, посоляват се и се счукват в дървено хаванче. Добавя се натрошеното с вилица сирене, прясното мляко и всичко се разбърква до получаването на еднородна смес.

По желание може да добавите и малко черен пипер.

Циганска баница


Най-обичаната следобедна закуска. Правехме си я, когато гледахме „Милион и едно желания“ или докато баба и дядо бяха заети в градината.


Необходими продукти:

1 филийка хляб
щипка червен пипер
щипка шарена сол
олио

Начин на приготвяне:

Филийката се поръсва с червен пипер, шарена сол (или други подправки по избор) и се слага малко олио върху подправките. Поднася се!

Редактор: За Жената
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft