Нищо не би могло да се сравни с вкуса от детството, моментите на село, когато баба ни приготвяше вкусни гозби. И чудно, но любимите ни храни въобще не изискваха невероятни кулинарни умения, нито пък екзотични продукти, напротив! Бяха ни достатъчни ръцете на баба и няколко зеленчука от градината, пише BeU.bg.
Нека си припомним за любимите забравени гозби от нашето детство.
Попара от чай, сирене, хляб, захар и масло
Любимата закуска! Никога няма да забравим моментите, след като отваряйки очи рано сутрин, липовият чай вече се вареше в чайника на печката и попарата ни чакаше на масата.
Време за подготовка: 5 минути
Време за изпълнение: 15 минути
Брой порции: 1
Необходими продукти:
1 препечена филийка 2-3 ч.л. натрошено/настъргано сирене 250 мл. шипков чай 2 ч.л. захар 1 ч.л. краве масло
Начин на приготвяне:
Препечената филийка се натрошава на дребни парченца.
Добавят се сиренето и маслото.
Залива се с кипящия подсладен чай.
Съдът се похлупва с капак.
По-безвредният вариант е върху хартия, която не съдържа мастило, но няма какво да си кривим душата – яйцата на вестник са просто неповторими! Приготвени върху печката на дърва и поръсени със соли и червен пипер… без да се усетим изяждахме и прегорялата хартия отдолу.
2 яйца
сол
аз поръсих щипка лют пипер
вестник, или кафява хартия :)
Направете вестника на правоъгълна "тавичка" като ъглите ги завиете.
Сложете на НЕ много силен котлон, аз пекох на керамичен на 4 степен./ Ако е и на печка на дърва оххххх/
Чукнете яйцата във вестникарската "тавичка" и посолете отгоре.
Не бъркайте а оставете да се печат така до готовност.
Вие решавате дали да са ви рохки или твърдо печени.
Яжте направо от вестника ... ммм сладост!!!
Лютика
Помните ли лютиката на баба? Топяхме селския хляб в нея и си мислехме, че на този свят няма нищо по-вкусно.
чушки - 15 бр. червени
сирене - 300 г
прясно мляко - 3 с.л.
сол
черен пипер
* мерки и количества
Почистете хубаво чушките от дръжките и семето. Изпечете ги, задушете ги за кратко в найлонов плик и ги обелете.
Обелените чушки е нарязват на ситно, посоляват се и се счукват в дървено хаванче. Добавя се натрошеното с вилица сирене, прясното мляко и всичко се разбърква до получаването на еднородна смес.
По желание може да добавите и малко черен пипер.
Най-обичаната следобедна закуска. Правехме си я, когато гледахме „Милион и едно желания“ или докато баба и дядо бяха заети в градината.
1 филийка хляб
щипка червен пипер
щипка шарена сол
олио
Филийката се поръсва с червен пипер, шарена сол (или други подправки по избор) и се слага малко олио върху подправките. Поднася се!