За ползите от киселото зеле неведнъж сме писали по различни поводи. Тези му качества са безспорни.
Може би това е и причината толкова опитни домакини да треперят над бидона и да се чудят дали тази година е станало зелето. Макар да изглежда лесна задача и там има доста тънкости. А един от най-сигурните знаци, че нещо не е както трябва - слуз !
Ако в киселото зеле се появи слуз, най-вероятно е нарушена технологията на приготвянето му. В случая става въпрос за основните правила, чието спазване ще помогне да се предотврати появата на слуз.
1. Използван е грешен сорт зеле
За да стане киселото зеле хрупкаво, трябва да изберете средно и къснозреещи сортове, защото ранното не е подходящо за ферментация - в случая при приготвянето му ще се образува слуз.
2. Сложили сте йодирана сол
За туршии и кисело зеле се използва само обикновена сол. Йодираната пречи на процеса на ферментация.
3. Лош избор на контейнер
Зелето често се разваля поради неподходящи контейнери. Идеалният вариант за ферментация е дървена бъчва. Можете също да използвате стъклени и емайлирани съдове. Не се препоръчва ферментирането на зеле в пластмасови кофи.