Боровинките са едни от най-ароматните плодове на лятото. Мъничките тъмносини топченца са достойни за кралска трапеза, а днес ви предлагаме да си приготвите с тях домашен боровинков кекс .
Кралски боровинков кекс
Продукти:
1 и 1/3 ч. ч. брашно
2 ч. л. бакпулвер
1/2 ч. л. мляна канела
1/8 ч. л. сол
2 яйца
щипка сол
113 г краве масло
1 ч. ч. кафява захар
1/2 ч. ч. прясно мляко
400 г пресни боровинки
Начин на приготвяне:
Яйцата се разделят на жълтъци и белтъци.
Брашното се смесва с бакпулвера, канелата и солта. Разбърква се добре и се оставя настрани.
Кравето масло се разбива със захарта до кремообразна консистенция. Прибавят се жълтъците и тестото се разбива 2 минути с миксер.
Добавя се половината от брашнената смес и тестото се разбърква. Сипва се млякото и останалата брашнена смес. Тестото се разбърква много добре.
Отделно белтъците с щипка сол се разбиват на твърд сняг. Една четвърт от белтъците се прибавят към тестото и внимателно с дървена (силиконова) лъжица се разбъркват. След което се прибавят останалите белтъци и отново внимателно се разбърква тестото.
Сипват се измитите и подсушени боровинки и тестото се разбърква.
Огнеупорна тава (продълговата тава за кекс) се намаслява и се застила с хартия за печене.
Фурната се загрява на 180 С.
Тестото се изсипва в подготвената тава и се пече 35-40 минути.
Охлажда се и се поръсва с пудра захар.