Нужни продукти:
200 гр. брашно
300 мл.
3 яйца
40 гр. размекнато краве масло
сок от един портокал
30 гр. ванилова захар
1 с. л. портокалов или друг ликьор
щипка сол
За плънката:
150 г. размекнато краве масло
1 портокал
1 ч. л. лимонов сок
3 с. л. пудра захар
3 с. л. ликьор по избор
Начин на приготвяне:
Прибавете сол и ваниловата захар към брашното, разбъркайте и направете кладенче, в което счупете яйцата. Разбийте леко и последователно налейте млякото, маслото, портокаловия сок и ликьора. Старателно разбъркайте и прецедете, за да няма бучици, оставете да престои 2 часа.
През това време направете плънката. Първо измийте и подсушете портокала. Обелете кората му и я настържете на ситно ренде. Отцедете сока от меката част на цитруса. Смесете в удобен съд маслото, пудрата захар, настърганата кора, лимоновия и портокаловия сок, ликьора. Покрийте съда с найлоново фолио и приберете във фризера. Нека сместа остане там, докато приключите с приготвянето на палачинките.
Изпечете палачинки по стандартния начин, върху всяка от тях сложете от замръзналото портокалово масло и сгънете на четири.
Преди да поднесете, полейте с ликьор и запечете.