Последвах китайците и се отървах от проблемите с жлъчния мехур - 4 симптома на "гъста жлъчка" и 7 продукта за нейното изтичане

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Женско здраве
Последвах китайците и се отървах от проблемите с жлъчния мехур - 4 симптома на "гъста жлъчка" и 7 продукта за нейното изтичане
4435
Снимков материал: pixabay.com
Последвах китайците и се отървах от проблемите с жлъчния мехур - 4 симптома на "гъста жлъчка" и 7 продукта за нейното изтичане

Нездравият жлъчен мехур може сериозно да наруши баланса в тялото на жената: поради липса на мастноразтворими витамини започва да се появява хормонален дисбаланс. Това води до неприятни последици - от наднормено тегло и ранно стареене на кожата до ускорена загуба на костна маса и други, не по-малко сериозни проблеми.

Освен това, ако жлъчката стане гъста, това води до образуване на камъни и възпалителни процеси в самия пикочен мехур.

В тази статия ще говорим за признаците, по които източната медицина определя проблемите с жлъчния мехур, и за седем прости продукта, които могат леко и безопасно да подобрят състава на жлъчката.

Защо страда жлъчният мехур?

Основният предупредителен знак е негативната реакция на тялото към мазни храни. Ако след такова хранене почувствате тежест в стомаха, болка под дясното ребро и изпражненията стават или твърде течни, или, напротив, редки и гъсти, трябва да обърнете внимание на жлъчния мехур. Факт е, че в червата има специални рецептори, които, когато се появят мазнини в храната, сигнализират за необходимостта от отделяне на жлъчка. Когато този механизъм не успее, жлъчката застоява, уплътнява се и в крайна сметка съществува риск от образуване на камъни и възпаление.

Много хора, без да разбират причината, просто премахват мазнините от диетата си, надявайки се да се отърват от неприятните симптоми. Но това само влошава ситуацията - жлъчката продължава да се сгъстява, нарушавайки метаболитните процеси и увеличавайки вероятността от сериозни заболявания.

Меридиан на жлъчния мехур и неговите сигнали

В китайската медицина е прието да се следи състоянието на органите по състоянието на техните енергийни меридиани, за да се предотврати заболяването, преди да се появи. В случая на жлъчния мехур има няколко характерни признака, на които си струва да обърнете внимание:

– Редовно главоболие и напрежение в темпоралната област. Ако натиснете леко темпоралния мускул и областта на ухото близо до трагуса, ако има болка, това е причина да бъдете предпазливи.
– Поява на костен израстък (шипа) в основата на малкия пръст на десния или левия крак – особено ако има и проблеми с панкреаса.
– Събуждане между 2 и 3 сутринта. По това време жлъчният мехур е най-активен и ако функционирането му е нарушено, тялото ще реагира с безсъние.
– Хрущене в ставите и болки в гръбначния стълб. В китайската система жлъчният мехур е отговорен за циркулацията на течности – лимфа и кръв. Ако жлъчката застоя, тъканите - включително хрущял, кожа и коса - започват да получават недостатъчно хранене.

Здравословна храна за жлъчния мехур

За поддържане на нормалното състояние на жлъчния мехур е важно първо да се установи диета. Ето 7 храни, които ще помогнат за подобряване на качеството на жлъчката:

  1. Топла вода - до 95% от жлъчката се състои от вода. Редовната чаша хладка вода преди хранене и между храненията я поддържа течна и намалява риска от застой.

  2. Зелените и фибрите - растителните влакна не само подобряват структурата на жлъчката, но и намаляват вероятността от образуване на камъни. Препоръчително е да включите зеленчуците във всяко хранене.

  3. Жълтъци и лецитин - насърчават обновяването на жлъчката и помагат на тялото да усвоява правилно мазнините.

  4. Здравословни мазнини - ядки, семена, животински мазнини. Не се страхувайте да ги включвате във всяко хранене – около 30 г са достатъчни, за да задейства жлъчния мехур.

  5. Горчивите билки - рукола, мента, кориандър, босилек - нежно стимулират потока на жлъчката и подпомагат храносмилането.

  6. Ферментирали храни – Киселото зеле, киселото мляко и други ферментирали храни са здравословни, стига да не предизвикват подуване на корема.

  7. Горещи ястия и бульони - топлата храна се възприема по-добре от жлъчния мехур, за разлика от студените закуски, които могат да провокират спазми и да забавят работата на стомашно-чревния тракт.

Не забравяйте, че здравето на храносмилането започва с обръщане на внимание на вашето тяло и третиране на ключови органи с грижа. И жлъчният мехур е един от тях. Погрижете се за него и то ще поддържа тялото ви всеки ден.

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft