Посред зима пекох козунак и пак ще повторя - целият е пълен с орехи, тестото е пух, а докато се пече, прелива от формата!

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Посред зима пекох козунак и пак ще повторя - целият е пълен с орехи, тестото е пух, а докато се пече, прелива от формата!
Посред зима пекох козунак и пак ще повторя - целият е пълен с орехи, тестото е пух, а докато се...
1322
Източник: За Жената
Посред зима пекох козунак и пак ще повторя - целият е пълен с орехи, тестото е пух, а докато се пече, прелива от формата!
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Обикновено свързваме козунака с Великден, но ви съветвам да не чакате толкова дълго, за да опитате тази рецепта за Козуначени плетенки с орехи . Получава се някакво вълшебство от пухкаво тесто, цялото на конци, а докато плетенките се пекат, виждаш как тестото направо прелива от формата - толкова много се надига във фурната!

Крайният резултат може да задоволи претенциите на най-големите майстори на козунака, а орехите в тестото са само едно приятно допълнение. С две думи - досега не съм срещала по-сполучлива рецепта за домашен козунак .

Ето необходимите продукти:

Козуначени плетенки с орехи

Продукти:

  • 200 мл хладко мляко
  • 80 г захар
  • 1 чаена лъжичка ванилова захар
  • 6 ​​г суха мая (1 чаена лъжичка)
  • 1 яйце
  • 1 белтък
  • 40 г масло със стайна температура + за намазване на тестото
  • 20 мл олио
  • 500 г пшенично брашно
  • 1/2 чаена лъжичка сол

За плънката:

  • масло, захар, ядки

За намазване:

  • 1 жълтък
  • 1 супена лъжица мляко

Приготвяне:

Смесете млякото, захарта, ванилията и маята. Добавете маслото, яйцето и белтъка, като запазете жълтъка за намазване на тестото. След това постепенно добавете брашното, смесено със солта и омесете меко, компактно тесто.

Доомесете с масло, покрийте и оставете да втаса за 60 минути. Втасалото тесто се премесва и се разделя на 2 топки. Оставете ги покрити да починат 15 минути.

Върху набрашнена повърхност сплескайте всяка топка с ръце, след което я разточете с точилка, след което намажете кората с масло и поръсете със захар и ядки. Навийте на руло.

козуначено тесто с орехи

Снимка: YouTube

Разполовете го по дължина, но само от единия край, за да получите 2 фитила. Разделете ги и ги усучете на плитка, като сгънете двата края надолу.

оформяне козунак

Снимка: YouTube

козуначени плетенки

Снимка: YouTube

Повторете с второто тесто. След това поставете плитките във форми за хляб и ги оставете да втасат за 20 минути.

Намажете ги с жълтък и изпечете в предварително загрята фурна на 180 градуса за 25-30 минути.

козуначени плетенки

Снимка: YouTube

Оставете ги да изстинат преди сервиране.

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft