Постен боб в гърненце на фурна – класика в жанра за празничната трапеза. Ще засенчи всички други ястия на масата:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Постен боб в гърненце на фурна – класика в жанра за празничната трапеза. Ще засенчи всички други ястия на масата:
Постен боб в гърненце на фурна – класика в жанра за празничната трапеза. Ще засенчи всички други...
4444
Постен боб в гърненце на фурна – класика в жанра за празничната трапеза. Ще засенчи всички други ястия на масата:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Наближава най-хубавото време на годината - Коледа и Нова година! Празничният дух вече витае във въздуха - светят ярко украсени витрини, коледните елхи примигват уютно, а от радиото се леят вечните коледни песни. Как да не му стане топло и празнично на човек? Като добавиш към това и уханието на чудните бабини гозби , които по традиция се приготвят във всеки български дом, се получава нещо наистина вълшебно! 

Вдъхновени от бабините гозби, решихме да ви припомним една от най-обичаните рецепти за Бъдни вечер - постен боб на фурна , такъв, какъвто го приготвяха навремето нашите майки и баби.

Ароматът му ще изпълни дома ви с приятно ухание, а вкусът ще погъделичка приятно вкусовите ви рецептори:

боб на фурна

Постен боб на фурна - класика в жанра

Ето и необходимите продукти:

1 кг бял боб

3 по-големи глави лук

1 люта чушка (който не обича, може да сложи обикновена зелена чушка)

1 стрък праз

1 морков

3-4 скилидки чесън

2 дафинови листа

Вегета, сол, черен пипер на вкус

щипка сух джоджен

1 с.л.брашно

1 с.л.червен пипер

ситно нарязан магданоз

олио за пържене

Приготвяне:

Сварете боба (изхвърлете 1-2 води в началото), отцедете го от водата, но оставете малко на дъното. Може да използвате и варен боб от буркан или консерва, като го измиете хубаво със студена вода.

Нарежете ситно лука и го запържете (задушете) хубаво в олиото, като внимавате да не загори. След това добавете нарязания праз (само бялата част, която сте измили добре) и също го запържете, добавете нарязаната чушка, настърганите моркови, запържете и добавете пресования чесън. Разбъркайте. Накрая добавете супена лъжица брашно и супена лъжица червен пипер, задушете малко, добавете боба, залейте с водата, която сте заделили, така че леко да го покрие. Добавете малко сух джоджен, дафинов лист, разбъркайте и посолете на вкус. Добавете и ситно нарязан магданоз, ако харесвате.

За печенето най-добре използвайте керамичен съд - става много по-вкусно. Прехвърлете вътре боба, заравнете и пъхнете в предварително загрята на 180 градуса фурна. Не го препичайте много - само колкото да се сгъсти и хване приятна коричка. 

Добър апетит!

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft