Наближава най-хубавото време на годината - Коледа и Нова година! Празничният дух вече витае във въздуха - светят ярко украсени витрини, коледните елхи примигват уютно, а от радиото се леят вечните коледни песни. Как да не му стане топло и празнично на човек? Като добавиш към това и уханието на чудните бабини гозби , които по традиция се приготвят във всеки български дом, се получава нещо наистина вълшебно!
Вдъхновени от бабините гозби, решихме да ви припомним една от най-обичаните рецепти за Бъдни вечер - постен боб на фурна , такъв, какъвто го приготвяха навремето нашите майки и баби.
Постен боб на фурна - класика в жанра
Ето и необходимите продукти:
1 кг бял боб
3 по-големи глави лук
1 люта чушка (който не обича, може да сложи обикновена зелена чушка)
1 стрък праз
1 морков
3-4 скилидки чесън
2 дафинови листа
Вегета, сол, черен пипер на вкус
щипка сух джоджен
1 с.л.брашно
1 с.л.червен пипер
ситно нарязан магданоз
олио за пържене
Приготвяне:
Сварете боба (изхвърлете 1-2 води в началото), отцедете го от водата, но оставете малко на дъното. Може да използвате и варен боб от буркан или консерва, като го измиете хубаво със студена вода.
Нарежете ситно лука и го запържете (задушете) хубаво в олиото, като внимавате да не загори. След това добавете нарязания праз (само бялата част, която сте измили добре) и също го запържете, добавете нарязаната чушка, настърганите моркови, запържете и добавете пресования чесън. Разбъркайте. Накрая добавете супена лъжица брашно и супена лъжица червен пипер, задушете малко, добавете боба, залейте с водата, която сте заделили, така че леко да го покрие. Добавете малко сух джоджен, дафинов лист, разбъркайте и посолете на вкус. Добавете и ситно нарязан магданоз, ако харесвате.
За печенето най-добре използвайте керамичен съд - става много по-вкусно. Прехвърлете вътре боба, заравнете и пъхнете в предварително загрята на 180 градуса фурна. Не го препичайте много - само колкото да се сгъсти и хване приятна коричка.