Бобът е една от задължителните храни на постната трапеза за Бъдни вечер . А макар и постен, той може да бъди изумително вкусен! Днес имаме за вас перфектната рецепта за постен боб в гърненце , с която ще си оближете пръстите.
Постен боб в гърненце
Продукти:
1/2 кг боб
1 глава лук
1 стрък праз
2 печени чушки
1/4 глава целина
2 настъргани моркова
2 домата (може и от консерва)
1 кубче зеленчуков бульон
Подправки: червен пипер, джоджен, девесил (най-добре пресни), сол на вкус
Приготвяне:
Накиснете боба във вода от вечерта и го оставете да престои цяла нощ. На сутринта изхвърлете водата от боба, измийте го добре и поставете в съд, като оставите на котлона, докато кипне. Изхвърлете и тази вода, поставете боба в гърнето и налейте отново вода.
Почистете лука и праза, след което ги нарежете на ситно. Нарежете и чушките.
Прибавете всички продукти към боба - накълцаните на ситно лук и праз, чушките, настърганите моркови и целината. Добавете олиото и бульона, добавете и подправките, заедно с количество сол на вкус.
Доматите, ако са цели, обелете и настържете, а ако са от консерва или буркан - намачкайте и добавете към боба. Затворете плътно гърнето и поставете във фурната за 2 часа на 150 градуса.
Когато извадите боба, поръсете го с пресен магданоз.