За да направите този перфектен мраморен кекс ще ви трябват продукти, които вече имате в кухнята. Нямате нужда от миксер, а само от мерителна чаша. Страхотен сладкиш за следобедно кафе, приготвя се много бързо: докато загреете фурната сместа е готова.
Изпечения постен кекс може да изядете веднага докато е горещ или да изчакате да изстине и да го поръсите с пудра захар, но може и да го залеете със сироп или шоколадова глазура. Ето какво ви трябва, за да си приготвите фантастичния Постен мраморен кекс :
Постен мраморен кекс
Продукти (измерени с чаша от 200 ml):
4 чаши брашно
2 чаши захар
1 чаша олио
1 пак.бакпулвер (10 g)
2,5 чаши газирана вода (500 ml)
2 супени лъжици какао на прах
2 пакетчета ванилова захар (20 г) или 1 супена лъжица ванилов екстракт
Приготвяне:
Веднага в началото включете фурната да загрява на 180 градуса. Пресейте четири чаши меко брашно и едно пакетче бакпулвер в дълбока купа. Измерете две чаши захар със същата чаша и ги изсипете в брашното.
Добавете една чаша олио (200 мл) и две и половина чаши газирана вода (половин литър) към сухите съставки (брашно, захар и бакпулвер). След като сложите всички съставки, остава само да ги разбъркате добре с кухненска бъркалка или шпатула.
Когато получите еднородна, гладка и полутечна смес, разделете я на приблизително две равни части (половината изсипете в друга купа), след което към едната половина добавете две супени лъжици какао на прах и разбъркайте добре да се смесят.
В другата смес добавете две пакетчета ванилова захар или ванилов екстракт, бърбън ром или друг аромат по ваш вкус и разбъркайте отново, за да се разтвори и изглади. След това пригответе тава с размери 33х23 см или такава с подобни размери:
Намажете дъното и стените с малко олио, след това поръсете с брашно и разклатете добре тавата, за да попадне брашното навсякъде по малко. Отърсете излишното. Вместо олио и брашно може да постелете тавата с хартия за печене.
След това остава само да изсипете сместа: последователно изсипвайте малко светла и малко тъмна смес, така че да получите мраморен ефект. Печете в предварително загрята фурна на 180 или 170 градуса около 40-45 минути (или проверете с клечка за зъби).
Внимавайте да не препечете сладкиша, за да не стане прекалено сух.
Изпеченият кекс се оставя малко да се охлади, след което се поръсва с пудра захар.
Ако случайно ви остане парче, просто го увийте в плик или прозрачно фолио, за да не изсъхне и му се насладете на следващия ден.