ПОСТЕН МРАМОРЕН КЕКС без миксер: Бърз и много вкусен, докато загрееш фурната, сместа е готова!

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
ПОСТЕН МРАМОРЕН КЕКС без миксер: Бърз и много вкусен, докато загрееш фурната, сместа е готова!
ПОСТЕН МРАМОРЕН КЕКС без миксер: Бърз и много вкусен, докато загрееш фурната, сместа е готова!
45586
ПОСТЕН МРАМОРЕН КЕКС без миксер: Бърз и много вкусен, докато загрееш фурната, сместа е готова!
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

За да направите този перфектен мраморен кекс ще ви трябват продукти, които вече имате в кухнята. Нямате нужда от миксер, а само от мерителна чаша. Страхотен сладкиш за следобедно кафе, приготвя се много бързо: докато загреете фурната сместа е готова.

Изпечения постен кекс може да изядете веднага докато е горещ или да изчакате да изстине и да го поръсите с пудра захар, но може и да го залеете със сироп или шоколадова глазура. Ето какво ви трябва, за да си приготвите фантастичния Постен мраморен кекс :

Постен мраморен кекс

Продукти (измерени с чаша от 200 ml):

4 чаши брашно

2 чаши захар

1 чаша олио

1 пак.бакпулвер (10 g)

2,5 чаши газирана вода (500 ml)

2 супени лъжици какао на прах

2 пакетчета ванилова захар (20 г) или 1 супена лъжица ванилов екстракт

Приготвяне: 

Веднага в началото включете фурната да загрява на 180 градуса. Пресейте четири чаши меко брашно и едно пакетче бакпулвер в дълбока купа. Измерете две чаши захар със същата чаша и ги изсипете в брашното.

пресято брашно

Добавете една чаша олио (200 мл) и две и половина чаши газирана вода (половин литър) към сухите съставки (брашно, захар и бакпулвер). След като сложите всички съставки, остава само да ги разбъркате добре с кухненска бъркалка или шпатула.

тесто с газирана вода

вода в тестото

Когато получите еднородна, гладка и полутечна смес, разделете я на приблизително две равни части (половината изсипете в друга купа), след което към едната половина добавете две супени лъжици какао на прах и разбъркайте добре да се смесят.

тесто за кекс

шоколадово тесто

В другата смес добавете две пакетчета ванилова захар или ванилов екстракт, бърбън ром или друг аромат по ваш вкус и разбъркайте отново, за да се разтвори и изглади. След това пригответе тава с размери 33х23 см или такава с подобни размери:

Намажете дъното и стените с малко олио, след това поръсете с брашно и разклатете добре тавата, за да попадне брашното навсякъде по малко. Отърсете излишното. Вместо олио и брашно може да постелете тавата с хартия за печене.

След това остава само да изсипете сместа: последователно изсипвайте малко светла и малко тъмна смес, така че да получите мраморен ефект. Печете в предварително загрята фурна на 180 или 170 градуса около 40-45 минути (или проверете с клечка за зъби).

смес за кекс

мраморен сладкиш

Внимавайте да не препечете сладкиша, за да не стане прекалено сух. 

мраморен кекс

Изпеченият кекс се оставя малко да се охлади, след което се поръсва с пудра захар.

мраморен кекс постен

парче мраморен кекс

Ако случайно ви остане парче, просто го увийте в плик или прозрачно фолио, за да не изсъхне и му се насладете на следващия ден. 

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft