![admin](https://i.zajenata.bg/images/0/th_13af5f6b523fc05e7c790c3c67088613.jpg)
400 гр пшеница
200 гр ръж
50 гр просо (белено)
4 пълни супени лъжици царевични трици
малко вода (колкото е необходимо)
1 кубче прясна мая
2 чаени лъжички сол
1 чаена лъжичка захар
2 супени лъжици сусам
2 супени лъжици ленено семе
2 супени лъжици тиквено семе
Пшеницата и ръжта се накисват отделно във вода за 2 дни. Просото се оставя да кисне един ден (или нощ), а триците се киснат 10 - 15 минути, непосредствено преди да се приготви тестото.
След като семената (ръжта и пшеница) набъбнат и омекнат, се смилат в блендер или в машинка за месо.
Сусамът, лененото семе и тиквеното семе могат също да се смелят, а може и да се оставят цели.
Всички така приготвени съставки се поставят в купа, добавят се накиснатото просо и трици, солта, захарта и маята. Всичко се бърка с дървена лъжица и започва да се добавя постепенно вода. В началото сместа вероятно ще бъде твърда и трудно ще се меси. В такъв случай тестото се меси на ръка. Продължава да се добавя по малко вода и се меси, докато се получи меко и леко лепкаво тесто.
Готовото тесто се прехвърля във форма (или 2 по-малки форми), предварително намазана с олио или масло или покрита с хартия за печене. Покрива се с влажна кърпа или с фолио (за да не се образува кора) и се оставя да втасва. След почти 1 час (повече или по-малко, зависи от температурата - трябва да се надигне добре) се поставя в предварително загрята фурна на 200 градуса и се пече до готовност. Готовността се проверява с дървена клечка или пръчица (по нея при набождане не трябва да остава тесто).
Готовото хлебче се изважда от фурната, след това от формата и се завива в памучна кърпа, докато се охлади. Така изпеченият хляб може да се съхранява в хладилник до една седмица.