
500 гр. сушен грах (смес от различни сортове)
2,5 - 3 литра вода
2 с.л. зехтин или олио
2 стръка целина, нарязани на парченца
2 моркова, на кубчета
1 средна глава кромид лук, на кубчета
1 ч.л. сушена мащерка
2 дафинови листа
2 средно големи картофа, нарязани на кубчета
сол и черен пипер на вкус
За лучените конци:
1 малка глава кромид лук, нарязана на много тънки ивици (конци)
1 ч.л. зехтин или олио
1 с.л. брашно
сол и черен пипер на вкус
морска сол
За супата: в дълбок тиган на силен огън сложете водата да заври с граха. Варете супата непокрита за 2 минути. След това намалете котлона до бавен огън и оставете да къкри за 1 час. Когато грахът омекне, сложете мазнината в по-малък съд на среден огън. Добавете вътре целината, морковите, лука и мащерката и задушавайте всичко, като бъркате често, докато омекне - около 8-10 минути. Прибавете тази смес към граха, заедно с дафиновия лист и картофите, и оставете да къкри, като разбърквате от време на време. Супата трябва да се сгъсти - необходими са около 2-3 часа. Подправете на вкус със сол и черен пипер.
За лучените конци: В малък дълбок тиган сложете мазнината да заври. В отделна малка купа объркайте нарязания на тънко лук с брашното, солта и пипера. Прехвърлете лука във врящата мазнина и запържете, като бъркате често, докато лукът приятно покафенее и стане хрупкав - около 15 минути. Поднесете супата топла, украсена с купчинка от хрупкавите лучени конци и по желание - с морска сол.