225 гр. гъби печурки, нарязани
2 с.л. сушен зеленчуков микс (готова подправка)
½ ч.л. бял пипер
1 ч.л. сушен розмарин
1-2 листа градински чай, нарязани
1 ч.л. лук на прах
1 ч.л. червен пипер
1/8 ч.л. сол
2 чаши зеленчуков или гъбен бульон
1 чаша вода
1 ½ - 2 с.л. нишесте + 2 с.л. студена вода
В голям тиган задушете гъбите в малко мазнина на умерен огън за около 5 минути. Добавете пипера, розмарина, градинския чай, лука, червения пипер и солта. Продължете да задушавате още около 3 минути. Прибавете бульона и водата, оставете да заври, след което намалете огъня и оставете ястието на тих огън под капак за около 30 минути.
Прецедете соса в сито (като заделите гъбите) и го върнете отново на огъня.
В малка купа разтворете нишестето в 2 с.л. вода. Налейте получената каша във врящия сос, като бъркате непрекъснато. Оставете соса да заври отново, намалете огъня и гответе около 1-2 минути, докато се сгъсти. Върнете гъбите към соса.
Поднесете готовата яхния с пресен хляб.