картофи - 1 кг
домати - 1 голяма консерва
лук - 1 глава
чесън - 5 - 6 скилидки, нарязани
грах - около 1 ч.ч.
маслини - 10 броя зелени, обезкостени
сол
черен пипер
риган - 1/2 ч.л.
чубрица - 1/2 ч.л.
брашно - 1 с.л.
бульон - 500 мл зеленчуков
магданоз - накълцан пресен, за поръсване, може и копър
мазнина - 50 мл
Обелете картофите, нарежете ги на едри парчета и сложете да се подварят (но не до пълна готовност) в подсолена вода. Извадете ги и ги отцедете.
В друга голяма тенджера загрейте 50 мл мазнина, запържете лука с чесъна, добавете обезкостените маслини. След малко сипете консервата домати. Щом заври, долейте горещия бульон и прибавете картофите и граха. Оставете да къкри до омекване на картофите, посолете и добавете другите подправки. Накрая сгъстете соса с 1-2 с.л. размито в малко студена вода брашно. Бъркайте за 2 минути и махнете от котлона.
Разпределете ястието в глинени купички и ги сложете за 10 минути в предварително загряна умерена фурна. Поднесете с малко накълцан пресен магданоз или копър.