1 1/4 чаши леща, накисната във вода
1 чаша нарязан лук
1/2 чаша нарязани моркови
1/2 чаша нарязани стръкове селъри (или същото количество целина)
2 скилидки чесън, смлян
1 люта чушка, на кубчета
1 чаша доматено пюре
4 чаши пилешки, пуешки или зеленчуков бульон
1 ч.л. смлян кориандър
1 ч.л. смлян кимион
зехтин (олио)
сол и черен пипер
Измийте добре лещата и я накиснете във вода за една нощ (8 часа).
Загрейте зехтина в тенджера. Когато се нагрее, сотирайте вътре лука, селърито и морковите. Когато зеленчуците поомекнат, добавете чесъна и отново задушете, докато пусне аромата си. Отцедете лещата и я добавете към зеленчуците. Прибавете и доматеното пюре и бульона и оставете цялата смес да заври. Намалете огъня, прибавете подправките и объркайте добре. Гответе ястието покрито за 45 минути - 1 час, докато лещата омекне. Опитайте на вкус и подправете още при необходимост.
Ако предпочитате сместа да е по-гъста, може да пюрирате част от зърната и зеленчуците в отделен съд, след което да ги върнете за още 15-тина минути към супата на бавен огън.
Поднесете с кисело мляко и пресни подправки, а може и с настърган кашкавал.