Мусаката е старо ястие на балканските народи, като рецептите и продуктите варират от държава на държава. Днес ви предлагаме да опитате постен вариант на мусаката, който по нищо не отстъпва на оригиналната рецепта с кайма, дори смеем да твърдим, че е по-вкусна!
Ето необходимите продукти за тази Постна славянска мусака :
Постна славянска мусака
Продукти:
600 г картофи
2 глави лук
4-5 червени чушки
150 мл доматен сос
150 г соеви люспи (соева кайма),
сол, подправки на вкус, черен пипер, олио
Приготвяне:
Обелете картофите и ги измийте няколко пъти под течаща вода. Можете също така да ги оставите да "киснат" във вода за 1 час. След това ги подсушете добре и ги нарежете на тънки листове. Междувременно накиснете соевите люспи във вода (можете да направите това няколко часа предварително).
Нарежете лука на малки кубчета, след което го запържете в тиган с малко олио. Задушете го на умерена температура, като разбърквате от време на време, докато започне да омеква. Нарежете чушките на ситно, за да са готови за после.
Добавете доматения сос към запържения лук и разбъркайте, след което оставете сместа да къкри. Когато лукът се запържи наполовина, добавете чушките и продължете да готвите още малко.
След това добавете отцедените соеви люспи, разбъркайте, след което добавете подправки по ваш вкус. Подправете със сол, червен пипер, черен пипер, вегета...
През това време намажете огнеупорен съд с малко олио, след което подредете отгоре един ред от нарязаните картофи.
След това изсипете цялата смес от тигана и накрая завършете с още един ред картофи.
Ако искате цялата мусака да изглежда по-интересно, може да разделите сместа на няколко части и да ги наредите, ред смес, ред картофи... но може и всичко заедно, както направих аз. Отгоре мусаката се залива с вода, защото е постна (горният слой картофи също трябва да се залее).
Запържете червен пипер или лют червен пипер в 2-3 с.л. олио и залейте мусаката, за да хване хубава коричка.
Печете мусаката в предварително загрята фурна на 200 градуса за около 30 минути.
Оставете да се охлади леко, след което нарежете на парчета и сервирайте.