Трапезата на Бъдни вечер не може да мине без постната содена питка , в която пъхаме паричка за здраве и късмет. Тя е царицата в менюто на най-святата нощ, а по традиция не се реже с нож, а се чупи с ръце (честта има най-възрастният член на семейството).
Днес ви предлагаме една традиционна содена питка с украса , чиято рецепта ще ви представим стъпка по стъпка - от замесването до красивата украса:
Постна содена питка с украса
Продукти:
700 г брашно
3 супени лъжици олио
1 пак.
1 чаена лъжичка сода за хляб
1 супена лъжица оцет
1 чаена лъжичка сол
около 400 мл хладка вода
За декорацията:
150 г брашно
щипка сол
1 супена лъжица нишесте
Приготвяне:
Поставете в купа пресятото брашно, разбъркайте със солта и бакпулвера. Оформете кладенче. В него изсипете олиото, добавете угасената в оцета сода, след което започнете да добавяте малко по малко вода, замесвайки тесто, което не лепне по ръцете ви.
Оставете да престои 5 минути и омесете тестото отново. Така процедирайте 3 пъти - оставяйте тестото да престои 5-6 минути и след това отново го премесвайте. Последния път оформете от тестото питка и я прехвърлете в намазнена и набрашнена тава за печене. Оставете питката да почива, докато направите украсата.
Замесете 150 г брашно, 1 супена лъжица нишесте, щипка сол и толкова вода, за да получите стегнато тесто, което да не залепва по ръцете ви.
Направете декорации от тестото. Намажете питката с 1 супена лъжица олио и 1 супена лъжица вода, залепете отгоре декорациите. Набодете хляба наоколо с вилица.
За да могат декорациите да имат златисто жълт цвят, преди печене намажете елементите със смес от 1 чаена лъжичка олио, 1 чаена лъжичка вода и 1/2 чаена лъжичка куркума на прах.
Печете питката на 180 градуса, докато придобие златисто жълт цвят.
Да ви е сладко и весели празници!