За блата:
600 гр захар
800 мл вода
25 пълни супени лъжици брашно
4 супени лъжици какао
8 супени лъжици олио
6 супени лъжици сладко на вкус
4 супени лъжици сода бикарбонат
За крема:
600 гр вишни
300 гр. захар
100 мл вода
300 гр. постна (растителна) сметана
100 гр постен шоколад за готвене (натурален)
Във водата се разтваря захарта, добавят се олиото, брашното (разбъркано със содата и какаото) и сладкото. Сместа се разбърква добре, докато се съедини, и тестото се разделя на три части. От тях се изпичат 3 еднакви блата в правоъгълна тава с размери 30x40 см (може да използвате и кръгла с подобен диаметър) на 180 градуса за около 30 минути. Изпечените блатове се оставят да изстинат. През това време вишните се сваряват със захарта и водата. Прецеждат се, но течността не се изхвърля. Върху първия блат се нареждат сварените и отцедени вишни. Разбива се сметана с водата, а след това в една трета от нея се добавя чаша охладен сок от сварените вишни. С тази смес се намазват вишните и се поставя вторият блат. Вторият блат се намазва със сметана, покрива се с третия блат и цялата торта се намазва с останалата част от сметаната.