150 гр. нахут
4 моркова
2 червени чушки
4 глави лук
зехтин
2-3 с.л. доматено пюре
щипка черен пипер
2 щипки смлян кимион
джоджен
лимонов сок (от половин лимон)
1/2 връзка копър
2 главички чесън
Ако ползвате сух нахут, накиснете го от предната вечер. На следващия ден го оставете да заври, изчакайте 10-тина минути, след което отцедете и изплакнете добре. Сменете водата, посолете и оставете отново да заври - до омекване. Нарежете морковите и чушките на малки парченца, а лука и чесъна - на ситно. Задушете лука и чесъна в зехтина и малко бульон от нахута, добавете морковите и чушките и задушавайте до омекване. Щом са готови зеленчуците, добавете към тях нахута (предварително отцеден), размитото в малко вода доматено пюре, и овкусете с подправките и лимоновия сок. Оставете ястието да къкри на бавен огън, така че водата почти да се изпари. Поднесете яхнията с нарязан магданоз.