Това е една от най-добрите постни рецепти, които си струва да опитате. Семейството ми я обожава, затова често ги приготвям и когато не са пости.
По време на пости се поднасят най-добре с картофено пюре, но са много вкусни и в сандвичи и в комбинация с различни сосове или салати. Страхотното на тези бургери или кюфтета (както и да ги наречете) е, че са много здравословни. Можете да ги пържите или печете. Ето какво ви трябва за феноменалните ми Кюфтета и кебапчета без месо :
Кюфтета и кебапчета без месо
Продукти:
- 400 г пшеничени или ечемични люспи
- 280 г лук
- 4-6 скилидки чесън
- 1 малка чаена лъжичка лют червен пипер
- 1 голяма лъжица лют червен пипер
- 1 голяма лъжица магданоз
- сол и смлян черен пипер на вкус
- 1 голяма лъжица зехтин
- 1 супена лъжица обикновено олио
Приготвяне:
Сложете вода в тенджера на огъня, след което, след като заври, сложете пшеничните люспи и ги варете 2-3 минути. Ако ви е останала вода, прецедете, но най-добре люспите да набъбнат хубаво, докато приготвяте останалите съставки.
Почистете лука и го нарежете на много ситно или настържете. В широк тиган се загрява една супена лъжица олио и се запържва наситненият лук.
Добавете задушения лук към сварените (и отцедени от излишната течност) пшенични или ечемични люспи, след което добавете много ситно нарязан магданоз и няколко скилидки чесън, пресован или настърган.
Добавете всички подправки към сместа (освен изброените може да добавите и билки по ваш вкус). След това разбъркайте добре съставките, първо с лъжица, а след това с ръце. Сместа трябва да се омеси добре с ръце, за да стане компактна и да се смесят съставките.
Това е добре да стане докато люспите са още топли, защото тогава се омесват по-добре. Ако приготвяте кюфтетата с пълнозърнесто или друго зърно, най-добре е да го смелите механично или в блендер. По желание може да добавите и смлян сусам.
При месенето добавете една супена лъжица зехтин към сместа, за да я "свърже" по-добре. Ако случайно сместа се окаже по-влажна, добавете малко галета до желаната плътност.
С намазнени ръце оформете кюфтета или кебапчета, по-малки или по-големи по ваш избор. Пържат се в малко загрято на умерена температура олио. Важно е огънят да не е много силен, а кюфтетата да се обръщат едва когато са добре изпържени от едната страна.
Ако го обърнете твърде рано, кюфтето може да се разпадне. Подредете изпържените кюфтета върху хартиена салфетка, за да попие излишната мазнина. Може да подредите кюфтетата (кебапчетата) и в тава, постлана с хартия за печене и леко намазнена, намажете отгоре с малко олио и ги изпечете на 200 градуса, докато леко се зачервят.
Да ви е сладко!