Постни мекици, целите на шупли! Кеф ти сладки, кеф ти солени - всякак са вкусни:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Постни мекици, целите на шупли! Кеф ти сладки, кеф ти солени - всякак са вкусни:
Постни мекици, целите на шупли! Кеф ти сладки, кеф ти солени - всякак са вкусни:
55336
Постни мекици, целите на шупли! Кеф ти сладки, кеф ти солени - всякак са вкусни:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Домашните мекици по тази рецепта са много вкусни, а се приготвят без яйца и мляко, така че ако постите, могат да бъдат отлична закуска или вечеря.

Най-хубавото им е, че отвътре остават кухи и може да ги напълните с каквото ви харесва - сладко или солено! Ето необходимите продукти за тези Постни мекици на шупли :

Постни мекици на шупли

Продукти: 

400 гр. брашно

250 мл хладка вода

20 гр.

прясна мая (половин кубче прясна мая)

1 равна чаена лъжичка захар

1 равна чаена лъжичка сол

олио за пържене

постни мекици

Приготвяне: 

Натрошете маята в 250 мл хладка вода, добавете една чаена лъжичка захар и разбъркайте добре да се разтвори.

В по-дълбока купа сложете брашното, направете дупка, в която сложете разтвора с маята и оставете за около 10 минути да се активира.

тесто за мекици

Солта се поръсва в брашното, отстрани (не в маята, за да не спре активирането). След това се замесва тесто, което трябва да е меко и да се отделя от стените на купата (малко да лепне за ръцете).

Замесете тестото без много натиск, за да може да се напълни с въздух.

След това го покрийте с прозрачно фолио и го оставете на топло за около половин час, докато удвои обема си.

пухкави мекици

Разстелете втасалото тесто върху добре набрашнена работна повърхност и го омесете малко.

След това с точилка се разточва на кора с дебелина около 5 мм, нарязва се на правоъгълници (тази форма е най-подходяща, защото се пържат най-бързо и добре).

Покрийте изрязаните правоъгълници с памучна кърпа и ги оставете да починат 10 минути. След това ги изпържете в умерено загрято олио. Поставете ги в олиото със страната, която е нагоре.

топли мекици

Когато се запекат от двете страни ги извадете в чиния с хартиена салфетка, за да попие излишната мазнина. 

Да ви е сладко!

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft