зеле - 1 малка кисела зелка
ориз - 1 ч.ч.
праз - 1 стрък
олио - 1/2 ч.ч.
кимион - 1/2 ч.л. счукан
дафинов лист - 1 сух и натрошен
черен пипер - 1/2 ч.л.
чубрица - на око
босилек - сушен, на око
сол
Отделете нежната част на зелевите листа, като отстраните жилите и гиоф ормите подходящи за завиване на сарми. Загрейте почти цялото олио и запържете накълцания праз. Добавете ориза, разбъркайте за кратко и го овкусете с подправките. Долейте малко гореща водичката и разбъркайте, докато леко набъбне. Махнете плънката от котлона и оставете да се охлади.
Разпределете плънката върху зелевите листа и оформете средни по размер сарми. Подреждайте ги в тенджера и накрая ги залейте с останалата мазнина. Притиснете най-отгоре с чиния и ги залейте със зелев сос, докато ги покрие. Сложете постните сарми да се варят под капак до увиране на ориза и до изпарение на водата.