Рецепта за содена питка
Ритуалният хляб на Бъдни вечер вещае, че на когото се падне парчето с паричката, той ще печели парите в дома през идната година.
Продуктите, които трябва да си купите, са:
- сода за хляб
- сол
- олио
- оцет
- брашно
Точни пропорции:
- 250 мл вода
- 1/2 ч.л. сода за хляб
- 1/2 ч.л.
Приготвяне:
1. Брашното се пресява и се прави кладенче.
2. В него се слагат содата, солта, оцетът и олиото.
3. Замесват се с брашното и на малки порции се долива хладка вода.
4. Месенето продължава около 10 минути до гладко тесто.
5. След това се удря 30 пъти в кухненския плот.
6. Отделя се едно топче за украса на питката.
7. С тестото се правят пластики - кръст, кръг, слънце, житен клас и др.
8. Паричката се слага, увита в алуминиево фолио или хартия за печене.
9. Пече се в загрята фурна на 180°С до готовност.
Рецепта за пълнени сухи чушки с боб
Приготвят се с бял или шарен боб. В съвременен вариант пълнежът може да е с нахут или червена леща. Принципът на приготвяне е същият
Продуктите, които трябва да си купите, са:
сухи чушки, боб, подправки, олио, лук
Точни пропорции:
- 1 с.л. сух джоджен
- 1 с.л. червен пипер
- 1/2 ч.ч. вода
- 1/2 ч.ч. олио
- 150 г лук
- 200 г боб
- 10 бр. чушки
- 1 с.л. чубрица
- 1/2 с.л. сол
Приготвяне:
1. Почистете боба, ако има нужда.
2. Измийте го под течаща вода.
3. Накиснете във вода - нека течността го покрива. Максималното време е 1 ден.
4. Отцедете го и сложете на котлона. Когато заври, излейте водата, като използвате гевгир.
5. Напълнете тенджерата отново със студена вода и оставете да ври, докато бобът омекне.
6. Накиснете сухите чушки за десетина минути в хладка вода. Това ще им позволи да омекнат и да се отпуснат.
7. Задушете ситно нарязания лук в малко мазнина, докато стане мек и прозрачен.
8. Добавете подправките и разбъркайте.
9. Сложете и отцедения и сварен боб. Намачкайте с кълцалник (тлъчник). Целта е бобът да не остане на цели зърна, но и да не се получи пюре.
10. Отцедете чушките от водата и ги напълнете с боба.
11. Подредете ги в тавичка, намазана с олио. Поръсете ги с олио отгоре и сипете половин ч. ч. вода.
12. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна.
Боб в гърне
Необходими продукти:
- 2 ч. ч. боб
- 1 стрък девесил
- 2 моркова, нарязани
- 1 пащърнак или резен целина, нарязан на кубчета
- 3 с. л. зехтин
- 1 с. л. сладък червен пипер
- 1 ч. л. пушен червен пипер, по желание
- 1 с. л. сушени гъби – тръбенка, челядинка, манатарка
- 1 глава лук, ситно нарязана
- 1 червена чушка, нарязана на ивички
- 1 зелена чушка
- 1 люта чушчица
- 4 с. л. джоджен, нарязан
- 1 ч. ч. натурални маслини
- сол на вкус
Начин на приготвяне:
Бобът се залива с 2 л студена вода и се слага да заври. Щом поври на силен огън 5 мин., се отстранява от котлона и се оставя да постои 1 час.
Отцежда се, измива се, слага се в гърне, залива се с 1,5 л студена вода и се добавят зехтинът, лукът, гъбите, пиперът, чушките, морковите, пащърнакът и девесилът. Затваря се с капак.
Гърнето се поставя в студена фурна и темепературата се вдига до 160 ͦ С. Гърнето къкри така 1,5-2 часа или докато бобът омекне. Посолява се и се добавят джодженът и маслините, разбърква се и отново се поставя за 20 мин. във фурната.
Зелеви сaрми
Продукти:
- 2 и ½ чаши ориз
- 5 чаши вода
- 100 мл олио
- 2 щипки черен пипер
- 1 бр кисела зелка
- 1 щипка сол
- 2 чаени лъжици мащерка
- 2 чаени лъжици червен пипер
Приготвяне:
Измийте и изчистете ориза. Сложете го в тиган. Прибавете 2 чаши и половина вода (колкото е оризът), няколко лъжици олио, сол, черен пипер, мащерка. Нека оризът набъбне в тигана. Тогава го свалете от огъня.
Обелете най-горните 2 листа на зелката и ги оставете настрани. Откъснете и останалите листа като внимавате да не ги повредите. Във всяко листо сложете по една голяма лъжица ориз и оформете сарма. Направете това с всички зелеви листа.
Подредете на дъното на дълбока тенджера двете най-горни зелеви листа, за да не загорят сармите. Върху тях подредете самите сарми. Излейте останалите чаши вода. Похлупете с порцеланова чиния отгоре, за да не се развали формата на сармите при варенето.
Гответе за около 50 минути.
Вит тиквеник
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
• 800 г брашно
• 1 ч.л. сол
За плънката:
• 1 кг тиква
• 300 г захар
• 1 ч.ч. орехови ядки
• 150 мл олио
• канела
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Тиквата се настъргва на едро ренде и се разбърква със захарта, счуканите орехи и канелата. От брашното, солта и 400 мл хладка вода се омесва средно меко тесто. Оставя се 30 минути да почива на хладно и след това се разделя на топчета, колкото голямо яйце. Всяко топче се разточва на тънка кора. Кората се намазва добре с олио и се наръсва с плънката. Навива се на руло. Рулата и се нареждат в тавата във вид на охлюв. Пече се до зачервяване.
Ошав с мед и канела
Необходими продукти:
- 500 гр. сушени плодове
- 2 л. вода
- 3 с. л. мед
- канела
- карамфил
Начин на приготвяне:
Когато водата заври, сложете плодовете и подправките и варете на тих огън 20 минути.