За сиропа:
400 гр. захар
300 мл. вода
1 пакетче ванилова захар
сока от 1/2 лимон
За тестото:
4 ябълки (средни)
15 супени лъжици захар
15 супени лъжици грис
1 супена лъжица какао
1 бакпулвер
1/4 чаена лъжичка канела
150 гр. сушени червени боровинки
2 супени лъжици олио
17 супени лъжици пресен портокалов сок
10 супени лъжици брашно
Първо се прави сиропът:
1. Щом заври водата със захарта, се добавя лимоновият сок, ври 2-3 минути, сваля се настрана и се охлажда.
2. Ябълките се почистват, настъргват и се пръскат с малко лимонов сок, след което се оставят настрана.
3. В купа се слагат захарта, грисът, какаото, бакпулверът, канелата и червената боровинка, и всичко се смесва. Добавят се олиото, сокът от портокал и настърганите ябълки, и сместа се разбърква хубаво. Накрая се прибавя брашното и се хомогенизира със сместа.
4. Тестото се изсипва в намазнена и набрашнена форма с диаметър 28 см и се пече в предварително загрята фурна на 200 градуса 40-45 минути, но в зависимост от фурната се проверява със суха клечица.
5. Изпеченото реване веднага се нарязва на кубчета или ромбове и се залива със студения сироп. Тавата се покрива с алуминиево фолио, оставя се да изстине и да попие сиропа. След 2-3 часа, когато е хубаво охладено, може да се поднесе.
Забележка:
* Вместо сок от пресни портокали може да сложите вода.
* Канелата по желание може да се пропусне.