Почата е турско печиво, което е доста вкусно поради микса от подправки, който се използва в плънката. Състава на плънката може да се регулира по желание, но сместа от сирене с подправки е най-добрият вариант за пълнеж.
1. В дълбок съд се смесват брашното, солта и маята.
2. Добавят се маслото, белтъкът, киселото мляко и зехтинът. Омесва се меко тесто.
3. Подправките се нарязват фино и се смесват.
4. Надробеното сирене се смесва с подправките и с малко кисело мляко, така че да се получи кремообразна смес. По желание се добавя черен пипер или лют пипер.
5. Взема се топка от тестото, малко по-голяма от орех, и се разточва, след което се разрязва два пъти от едната страна. В средата се поставя от плънката със сирене и се прегъва, така че разрезите да се паднат от горната страна. Готовите питки се подреждат върху покрита с хартия за печене тава.
6. Намазвате с жълтък, смесен с малко оли
7. Поръсват се със сусам или ким. Пекат се на 200 градуса за 15-20 минути.
Подправките могат да бъдат пресни или сушени, каквито имате. Ако са пресни, е желателно да се нарежат възможно най-ситно.