Основата на тази постна бисквитена торта са постни бисквити и шоколад или по-скоро какаов крем, с добавки от лешници и кокос (сами ще се убедите колко добра е тази комбинация). Може да се нареже като пастички за празненство или друг повод, особено ако приготвите десерта в няколко разновидности.
Приготвянето става наистина много бързо, а след това просто трябва да нарежете на триъгълници или кубчета (форма по ваш избор, а от сместа могат да се направят и топчета).
Вместо лешници можете да използвате орехи, като по желание може да изключите кокоса, а да сложите лешници, орехи или натрошени бисквитки. Или пропуснете лешниците и орехите и използвайте само кокос. Имате много налични комбинации, така че използвайте тази, която ви подхожда най-добре. Ето какво ви трябва:
Постна шоколадова торта
Продукти:
- 200 г постни бисквити
- 200 г шоколад за готвене (какаов крем)
- 100 г постен маргарин
- 1/2 чаша соево мляко и вода или растително мляко по избор (125 мл)
- 6 с. л. захар
- 100 г печени, смлени лешници
- 50 г кокосово брашно/стърготини
- 2 с. л. какао на прах
Приготвяне:
Бисквитите се натрошават с ръце в дълбока купа, на по-малки или по-едри парчета по избор, след което се добавят смлените лешници (предварително препечени/запържени на сух тиган, докато замиришат, след това охладени и смлени) и кокосовото брашно, след което всичко е добре разбъркайте, за да се комбинират сухите съставки.
В тенджера се налива вода или соево мляко, а може да се използва и бадемово, оризово, кокосово или друго растително мляко по ваш избор. Направих ги с вода и станаха много вкусни. Добавете захарта, нарязания на листчета маргарин и начупения на кубчета шоколад.
Загрейте на умерена температура с периодично разбъркване, за да се разтопят бавно съставките и да се обединят в еднородна шоколадова смес. Когато всичко се разтопи, изчакайте да заври, но не забравяйте да бъркате, за да не загори и да не се образува слой на дъното на съда.
Щом заври, изсипете шоколадовата смес при сместа от сухите съставки (бисквити, кокос и лешници). Разбъркайте добре, за да се изравнят всички съставки, след което изсипете цялата смес във форма, застлана с прозрачно стреч фолио (или хартия за печене на дъното).
Формата, която използвах беше 29х11см, като може да е всякаква, например 20х20см, основно за това количество изберете по-малка форма, за да има подходяща височина тортата.
След това просто притиснете хубаво с лъжицата, за да получите хубав ръб на тортата и я оставете да изстине. Сместа не е рядка и няма да изтече, така че можете да я оформите и с ръце. Охладете добре сладкиша и преди разрязване го извадете да престои на стайна температура за 10 минути, след което сервирайте.
По желание може да приготвите малко повече от шоколадовия сос и да го използвате за украса - така сладкишът ще прилича досущ на торта: