Този метод за приготвяне на поширани яйца идва от далечна Япония и както всичко японско, работи просто перфектно всеки път! Ако досега безуспешно сте се опитвали да направите поширани яйца и нещо все се е пукало, разливало и разтичало, с тази рецепта слагаме край на кулинарните мъки! Сготвеното по този начин яйце е не само красиво, но и много здравословно!
Ето как се правят поширани яйца в черпак
Ще имате нужда от:
Дълбок тиган (плитък също е подходящ, но в него няма да е толкова удобно)
Черпак
Съставки: яйца, сол, черен пипер, слънчогледово масло - всички по избор и по желание.
Приготвяне:
Първо сложете тигана на огъня.
Налейте вода в тигана на ниво точно под ръба на купола на черпака. Изчакайте водата да заври и след това чукнете внимателно яйцето в черпака.
Добавете сол или черен пипер, на вкус.
Веднага щом водата започне да ври, спуснете внимателно черпака с яйцето във врящата вода, но така, че водата да не попада в него.
Задръжте го за около 10 секунди, докато яйцето почти „се сготви“.
След това пуснете вода в черпака, за да улесните изваждането на съдържанието, и изсипете яйцето от черпака в тигана.
Оставете го да плува във врящата вода, докато стигне до желаното състояние.