През 1889 година Маргарита Савойска, съпруга на италианския крал Умберто Първи, намираща се в своята лятна резиденция Каподимонте близо да Неапол пожелала да опита неаполитанска пица, по това време храна само за бедните.
Придворният готвач в съвършенство владеещ френската кухня, не бил запознат с кухнята на Южна Италия. Затова в двора извикали Рафаело Еспозито, собственик на най-добрата неаполитанска пицария и той поднесъл на кралицата три пици, изпечени в неговото заведения, специално за кралицата: две традиционни и едно импровизирана в чест на този случай.
Тази пица Еспозито гарнирал с червени домати, зелен магданоз и бяла моцарела, което съответствало на цветовете на италианския национален флаг.
По-късно предприемчивия Еспозито нарекъл своята “патриотически” гарнирана пица – “Маргарита” в чест на кралицата.
Но през 1974 година италианският историк Масимо Албертини нарича тази история чиста измислица, а италианския гастроном и журналист Корадо Епричели провежда във връзка с това собствено “кулинарно” разследване.
Съгласно неговата версия трицветната пица действително била приготвена за първи път през 1889 год, а именно на 6 юни в кралския двор в Неапол. Майсторът на пиците се наричал Папино Бранди. За награда за приготвянето на пицата той получил специална грамота, която и сега може да се види в семейната пицария “Бранди”.