500 гр. брашно (тип 500)
5 гр. суха мая (половин пакетче от 10 гр.)
1 чаена лъжичка сол
1 чаена лъжичка захар
50 мл. олио за тестото
250-300 мл. хладка вода
Плънка:
1 кг. ябълки
3-4 супени лъжици грис
1 чаена лъжичка канела
3-4 супени лъжици захар
400 мл. газирана вода за заливката
малко олио за поръсване на всяка кора
1. Брашното с маята, солта, захарта и олиото се измесват с топлата вода. От тестото се оформят няколко топки - размерът и броят им зависят от повърхността, върху която ще точите. Ако точите върху работната маса, излизат около осем - девет малки топки, които са достатъчни за една тава (тази от фурната).
2. В същото време, докато топчетата тесто леко втасат, ябълките се белят и настъргват. В тях се добавят грисът, захарта и канелата и се разбърква.
3. Топчетата се разточват, поръсват се с няколко супени лъжици олио, слага се от плънката и се прихлупват, за да добият правоъгълна форма. Така приготвените банички слагаме в тава. Пекат се на 200 градуса, докато хубаво се зачервят.
4. След като както баничките са готови, напръскайте ги с газирана вода и отново ги върнете във фурната, за да попият течността. След като се изпекат, извадете от фурната и покрийте с кърпа.
Забележка:
Ако искате, може в плънката да добавите малко стафиди или смлени ядки. Поръсете с пудра захар и поднесете. Добър апетит !!!