Правила за подреждане на празничната маса

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Полезни съвети
Правила за подреждане на празничната маса
90742
Източник: jenata.org
Снимков материал: pixabay.com
Правила за подреждане на празничната маса

Поканили сте гости на вечеря през уикенда? Бъдете сигурни, че няма да им направи впечатление само храната, която им поднесете. Ще забележат и подредбата ви на масата.

Ето защо ще е добре да се постараете за правилното разположение на приборите и декорацията на трапезата.

Основата на масата е покривката. Облечете дървената, стъклената, желязната или пластмасовата мебел с красива и елегантна покривка. Тя е необходимо да е чиста и добре изгладена. Ще познаете идеалната дължина по това, че тя увисва на поне 20 см от всяка страна.

Салфетките не се поставят само от хигиенна гледна точка. Те са белег на добро възпитание и желание да се угоди на гостите. Освен това са идеална декорация за масата и придават завършен вид на покривката. Обърнете внимание дали се съчетават добре. За по-претенциозните събирания около трапезата ви у дома не използвайте хартиени салфетки, а изберете по-стилните от плат.

Подредбата на приборите около чиниите се определя от тяхната функционалност, тоест от реда, в който ще се използват. От външната страна се поставят приборите за първото ястие, а най-отвътре стоят за последното угощение. Отляво на чинията се слагат вилиците, а от дясната лъжиците и ножовете. Най-близо до чинията се намира ножът, с който се разрязва месото от основното блюдо. Най-отвън е мястото за ножа, който служи като помощно средство по време на консумацията на предястието.

Вилицата от вътрешната страна е за основното ястие, а онази отвън се използва за предястието. Над чинията се поставят приборите, с които се загребва от десерта. Лъжичката задължително се поставя над виличката, като разбира се те е необходимо да са малки. Върхът на лъжичката сочи надясно, а върхът на виличката гледа наляво.

В лявата страна на вилиците може да се сложи плоска чиния за хляб. Ако на масата има масло, то ножът за него се поставя върху плоската чиния за хляб. Вдясно от хлебната чиния се подреждат чашите за вода и алкохол.

На масата се поставят и обичайните подправки, които масово се използват за допълнително овкусяване като черен пипер и сол. Пепелникът не е задължителен.

Има и прибори, които се използват относително рядко, но ще споменем и част от тях, понеже може да ви се наложи да ги добавите към по-претенциозна и засукана вечеря.

Приборът за риба представлява вилица с четири къси зъбчета. По нея има вдлъбнатина, която служи за отстраняване на костите. Ножът е къс с широко острие и наподобява лопатка.

Приборите за плодове са вилица и нож. Ножът има заострен край и прилича на формата на птиче перо. Вилицата има само два зъба.

За сладоледа се използва плоска лъжичка, която досущ прилича на детска лопатка с едва огънат край.

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft