Правила при съчетаване на продуктите при разделно хранене

вход през zajenata.bg
За Жената
Диети
Правила при съчетаване на продуктите при разделно хранене
15046
Снимков материал: pixabay.com
Правила при съчетаване на продуктите при разделно хранене

Когато се говори за съвместимост на продуктите при разделно хранене , се има предвид тяхното съчетаване с оглед на химичните процеси. Комбинирането им е основата на здравословното хранене, защото на тялото му се дава начин да преработва и усвоява веществата изцяло.

Какво е това съответствие на продуктите при разделно хранене ?

 

 

Съчетаването на различните храни е основата на разделното хранене и гаранция за здраво тяло.

Дискомфортът в резултат на лошо храносмилане е толкова разпространен сред съвременното общество, че стомашното разстройство се приема за нещо нормално. Доказателство за това е фактът, че ежегодно в световен мащаб се харчат близо 2 милиарда долара за средства, понижаващи киселинността. Вместо да даваме пари за лекарства, не е ли по-разумно да се опитаме да отстраним причините за появата на проблема?

 

Идеята за съвместимостта на продуктите при разделно хранене се състои в това, че различните групи продукти изискват различно време за храносмилане. Можем да помогнем на организма си, ако консумираме такива, за чиято преработка е необходим еднакъв период.

 

Съвместимост на хранителните продукти при разделно хранене: кое с какво и как?

 

Зеленчуците съдържат голямо количество вода, следователно се отнасят към продуктите с по-ниска плътност, в сравнение с тези на основата на белтъчини, зърна и масла. Това означава, че зеленчуците може да се употребяват заедно с тези храни, също така да се смесват различни зеленчуци. За приготвянето на всяко ястие е добре да се избира един единствен "плътен" продукт. Например, по-добре пригответе ястие от зеленчуци с риба, отколкото такова от риба и ориз, защото и рибата, и оризът се отнасят към "плътната" храна.

 

Друг принцип на съвместимост на продуктите при разделно хранене се състои в това, че трябва да се разделя скорбялата от киселините, защото киселата храна ще неутрализира алкалната среда, необходима за преработването на нишестето. Поради тази причина трябва се отделят и белтъчините, които се нуждаят от кисела среда, от въглехидратите, за чието преработване е нужна алкална.

 

Ще завършим с това, че се препоръчва консумацията на продукти, които се усвояват лесно (например, захар) на един прием и такива, които се преработват по-трудно - при друг. Ако едновременно ядете сладки изделия и белтъчини, организмът ще игнорира вторите и ще се съсредоточи върху усвояването на захарта, а белтъчините ще се изведат от храносмилателната система, без да бъдат преработени.

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft