Правилният начин за размразяване на храни е разкрит (и защо никога не трябва да я оставяте да се размрази в хладилника)

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Полезни съвети
Правилният начин за размразяване на храни е разкрит (и защо никога не трябва да я оставяте да се размрази в хладилника)
19788
Снимков материал: pixabay.com
Правилният начин за размразяване на храни е разкрит (и защо никога не трябва да я оставяте да се размрази в хладилника)

Размразете храната чрез поставяне в студена вода, казва Сузане Екщед, експерт от Института на Швеция в Гьотеборг.

Не оставяйте месо и риба да се размразяват в хладилника, съветва тя.

Препоръката й се основава на собствени експерименти в института със замразяване и размразяване на различни видове храни. Тяхното заключение: Най-добрият начин да се размрази замразено месо или риба е да го поставите в студена вода.

Трябва да сложите храната в пластмасови торбички, за да се запази храната от водата, но водата ще размрази храната бързо и ефективно.

Причината за това е проста: Водата е по-добър проводник на топлината, отколкото въздуха. И за това храната се размразява по-бързо и е с добър вкус.

Друг професор в Норвежкия университет, подкрепя препоръката на Сузане и казва, че  "никога не е имало научни доказателства" зад съветите да се размразява храна в хладилника.

Но какво да кажем за размразяването в микровълнова, метод който всички ние сме използвали на определен етап?

Друг потенциално бърз начин за размразяване на храна е микровълновата фурна, но това не е подходящо за месо, казва Пер Ейнар, микробиолог в Норвежкия университет за науки. Той казва, че ако ще използвате месото в тенджера или яхния, то размразяването в микровълнова може да бъде приемливо, защото месото след готвенето по-късно ще стане крехко.

Но, ако имате намерение да го печете във фурна, на грил и т.н., забравете за микровълновата. Дори ако използвате програмата "размразяване", това е "малко прекалено брутално за месото", казва той.

Размразете замразените меса в запечатан плик в купа със студена вода или в мивката. Зеленчуците трябва да се размразяват бързо за запазване на най-добрите си вкусови качества. Повечето хора знаят, че храната трябва да бъде замразена възможно най-бързо, за да запази своя вкус и аромат. Същото се оказва абсолютно вярно, когато става въпрос и за размразяване на замразени храни, колкото по-бързо, толкова по-добре!

"Това е нещо, което е известно на учените отдавна. Но това знание е ограничено предимно до хранително-вкусовата промишленост. Повечето хора не са наясно с това", каза Сузане Екщед.

 

Редактор: Ива Христова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft