Размразете храната чрез поставяне в студена вода, казва Сузане Екщед, експерт от Института на Швеция в Гьотеборг.
Не оставяйте месо и риба да се размразяват в хладилника, съветва тя.
Препоръката й се основава на собствени експерименти в института със замразяване и размразяване на различни видове храни. Тяхното заключение: Най-добрият начин да се размрази замразено месо или риба е да го поставите в студена вода.
Причината за това е проста: Водата е по-добър проводник на топлината, отколкото въздуха. И за това храната се размразява по-бързо и е с добър вкус.
Друг професор в Норвежкия университет, подкрепя препоръката на Сузане и казва, че "никога не е имало научни доказателства" зад съветите да се размразява храна в хладилника.
Но какво да кажем за размразяването в микровълнова, метод който всички ние сме използвали на определен етап?
Друг потенциално бърз начин за размразяване на храна е микровълновата фурна, но това не е подходящо за месо, казва Пер Ейнар, микробиолог в Норвежкия университет за науки. Той казва, че ако ще използвате месото в тенджера или яхния, то размразяването в микровълнова може да бъде приемливо, защото месото след готвенето по-късно ще стане крехко.
Но, ако имате намерение да го печете във фурна, на грил и т.н., забравете за микровълновата. Дори ако използвате програмата "размразяване", това е "малко прекалено брутално за месото", казва той.
Размразете замразените меса в запечатан плик в купа със студена вода или в мивката. Зеленчуците трябва да се размразяват бързо за запазване на най-добрите си вкусови качества. Повечето хора знаят, че храната трябва да бъде замразена възможно най-бързо, за да запази своя вкус и аромат. Същото се оказва абсолютно вярно, когато става въпрос и за размразяване на замразени храни, колкото по-бързо, толкова по-добре!
"Това е нещо, което е известно на учените отдавна. Но това знание е ограничено предимно до хранително-вкусовата промишленост. Повечето хора не са наясно с това", каза Сузане Екщед.