Правилният вариант за консумиране на маслините е под формата на туршия. Тъй че, за да са по-полезни, нужно е предварително да ги обезсолявате.
Преди да прибегнете към обезсоляването, обезкостете маслините, тъй като те абсорбират всичката сол и консерванти от маринатата или саламурата, в която се намират. Това е причината, поради която не е добре да се поглъщат.
Сами по себе си, те са полезни и съдържат много активни вещества, които успокояват стомашната микрофлора, но тъй като маслините вече се обработват с химически вещества, консерванти, боядисващи средства и подобрители, те правят костилката по-скоро токсична, отколкото полезна. Тя освобождава периодично в маслината абсорбираните от нея вещества, като така я съхранява.
Задължително отстранявайте костилките и накисвайте маслините в студена вода. Сменяйте водата им неколкократно, докато не достигнат желаната от вас степен на соленост. Това може да отнеме 1-2 дни в зависимост от самите маслини. Към водата може да прибавите малко прясно изцеден лимонов сок. Съхранявайте ги в хладилник.