Правилно подрязване и отглеждане на праскови

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Полезни съвети
Правилно подрязване и отглеждане на праскови
382
Снимков материал: pixabay.com
Правилно подрязване и отглеждане на праскови

Прасковените дървета (Prunus persica) са ценно допълнение към всяка градина или чифлик, давайки вкусни плодове и красиви цветове. Въпреки това, за да растат здрави и да дават високи добиви, те изискват подходящи грижи, включително резитба и създаване на оптимални условия за отглеждане.

В тази статия ще разгледаме основните стъпки за успешно отглеждане и подрязване на прасковени дървета.

Отглеждане на прасковени дървета

1. Избор на правилния сорт

Прасковите се делят на костилкови и прилепнали. Когато избирате сорт, вземете предвид климатичните условия, вида на почвата и предназначението на плодовете. Някои сортове понасят по-добре студа, докато други са идеални за по-топлите райони.

2. Засаждане

  • Местоположение: Изберете слънчево място с добре дренирана почва. Прасковите се нуждаят от пълно слънце за максимално производство на плодове.
  • Почва: Оптималното ниво на pH е 6.0-7.0 (леко кисела или неутрална), обогатена с органична материя.
  • Разстояние между дърветата: Стандартните сортове се засаждат на разстояние 4,5-6 метра едно от друго, джуджетата – на 2,5-3 метра.
  • Дълбочина на засаждане: Присадката трябва да е над нивото на почвата, за да се предотвратят заболявания.

3. Поливане и торене

  • Поливане: Дълбоко поливане 1-2 пъти седмично, особено през сухите периоди. Излишната влага може да доведе до гниене на корените.
  • Тор: Използвайте балансиран тор (10-10-10) рано напролет и след плододаване. Прекомерният азот насърчава растежа на листата за сметка на плодовете.
  1. Защита от вредители и болести Честите проблеми включват извиване на листата, монилиоза (гниене на плодовете) и листни въшки. Използвайте органични фунгициди и сапунени разтвори, ако е необходимо. Отстранявайте редовно падналите листа и плодове, за да предотвратите гъбични инфекции.

Подрязване на прасковени дървета

  1. Защо е необходимо подрязване? Подрязването помага за поддържане здравето на дърветата, увеличаване на добива и подобряване на циркулацията на въздуха. Помага и за формирането на удобна за прибиране корона.
  2. Кога да подрязвате? Най-доброто време за резитба е късна зима или ранна пролет (преди разпадане на пъпките, но след тежки студове). През лятото е разрешено подрязване, за да се премахнат излишните издънки и да се коригира формата на короната.
  3. Как да подрязвяте правилно?

Форма с отворен център: Оптималната форма е купа (ваза), която осигурява равномерно проникване на слънчевата светлина.

Премахване на мъртви и болни клони: Отстранете повредени, мъртви или болни клони.

Изтъняване на гъсти зони: Отстранете пресичащите се и излишните клони, за да подобрите циркулацията на въздуха-

Подрязване на миналогодишния растеж: Скъсете клоните с около една трета, за да насърчите растежа на плодните леторасти.

Премахване на издънки и коренови издънки: Тези издънки не произвеждат плодове и отнемат ресурси от дървото, така че трябва да се премахват редовно.

Допълнителни съвети за грижа

  • Мулчиране: Нанесете слой мулч около основата на дървото, за да запазите влагата и да контролирате плевелите.
  • Прореждане на плодове: Отстранете излишните плодове, за да избегнете претоварване на клоните и да осигурите образуването на големи, сочни праскови.
  • Защита през зимата: В студените райони увийте стволовете на дърветата, за да предотвратите измръзване и щети от гризачи.

Като следвате тези указания, можете да отгледате здраво и продуктивно прасковено дърво, което ще ви възнагради с обилна реколта от сладки, сочни плодове всяка година.

Хареса ли ви статията? Споделете го с приятелите си

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft