Консумацията на здравословни храни може да подобри поведението на деца с диагностициран Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност, сочи ново проучване, публикувано в сп. Pediatrics.
Проучването е базирано на вече получени данни от изследвания за ограничаване приема на захар и връзката на синдрома с висококалорично хранене, богато на въглехидрати и мазнини.
Децата със Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност са неспокойни, импулсивни, лесно се разсейват и не могат да бездействат. Най-често използваният медикамент за потискане симптомите на хиперактивност е Риталин.
Здравословното хранене не замества приема на предписаните медикаменти, а тъкмо обратното, то се приема като подпомагаща терапевтична мярка, уточняват изследователите от Чикаго.
Диетата при хиперактивност трябва да включва консумация на риба, бобени растения, храни, богати на цинк и желязо, плодове, зеленчуци.
Изследователите се надяват на по-мащабни проучвания, които да разгледат ролята на хранителния режим при лечението на синдрома.