Техниката за отслабване на д-р Майер е призната не само за ефективна, но и полезна. Днес ще ви разкажем как да слушате тялото си, когато дойде време да го пречистите и каква е магическата сила на трите „О“.
Франц Ксавие Майер е известен австрийски лекар, работил във водещите санаториуми в Европа в средата на миналия век. Първоначално той се занимава с лечение само на храносмилателната система. Но методът на Майер е известен на всички като интегриран подход към състоянието на тялото. До този извод стига лекарят след дълги изследвания и наблюдения на пациенти: тялото е система, способна да се възстановява и пречиства по естествен път, да се саморегулира и лекува. Просто трябва да знаете как да управлявате този механизъм.
Програмата на Майер се основава на холистичен подход към човек, където червата са основният регулатор на здравето. Връзката между храносмилателните проблеми и наднорменото тегло е очевидна: усвояването на витамини, почистването от токсини и производството на хормони зависят от червата. Нарушаването на храносмилателния тракт води до различни заболявания и допринася за интоксикация на тялото. Благодарение на тези открития д-р Майер извежда своя метод, който се отличава от другите нещадящи диети по това, че интегрираният подход действа преди всичко като детоксикация на тялото: прочиства, ускорява метаболизма и възстановява баланса.
И така се появява правилото на трите "О" :
ОТДИХ - почивката е отказ от тежки и мазни храни. Преди курса на Майер пациентът се подлага на пълна диагностика на тялото, за да разбере дали методът на австрийски лекар е подходящ за него. След идентифициране на противопоказания и определяне на приемливи норми, пациентът преминава към щадяща диета: дава на червата възможност да се рестартират и да си починат;
ОЧИСТВАНЕ - премахване на токсини, киселини и други вредни вещества от тялото. За прочистване се прилага специална разтоварваща диета с билкови чайове, солеви разтвори и много минерална вода. В допълнение към хранителните ограничения, на пациента може да бъде предписана физиотерапия и масажи;
Обучението е един от най-важните и най-дългите етапи - началото на формирането на дългосрочни здравословни навици и прехода към окончателния, правилен хранителен план. Диетичното хранене е насочено към подобряване на здравето и настроението, увеличаване на силата, избавяне от болести и неразположения, включително хронични. Етапът на обучение разказва за културата на хранене, защото можем да отровим тялото си не само с това, което ядем, но и с това как се храним.
Ето защо има няколко основни принципа на техниката на Майер, които ще позволят не само да отслабнете, но преди всичко да възстановите тялото и да рестартирате работата на стомаха и червата.
Пийте много вода, но не по време на хранене
Почти всички диетолози и лекари стигнаха до консенсус: чаша топла вода на празен стомах е чудесно начало на деня. Стандартните 1,5-2 литра вода могат да се разпределят в рамките на деня, да се направи приблизителен график или да се вслушате в тялото си. Водата наистина е най-важният компонент на нашето тяло. Можете да добавите резен лимон или лист от мента към водата - такива лимонади ще бъдат по-лесни и вкусни за пиене, но не забравяйте, че соковете, чайовете и кафето не се броят. Д-р Майер съветва да ограничите приема на вода преди (30 минути) и след хранене (в рамките на 1,5 часа), такива малки ограничения няма да навредят на храносмилането.
Пропуснете закуските
Можете да ядете два или три пъти на ден, в зависимост от вашите нужди. Закуската, обядът и вечерята са достатъчен брой хранения по метода на Майер, така че лекарят посъветва да се откажете от закуските и да изберете пълноценни, но по-редки хранения. Естествено, това правило не важи за хората, които спазват диетата с пет хранения по медицински причини.
Дъвчете храната старателно
Това е едно от основните условия на техниката на Майер. В идеалния случай трябва да направите поне 30 дъвкателни движения, преди да погълнете парче. Така че, ако не можете да разберете на око часа на хранене, не се колебайте да броите всяка хапка: това ще направи храненето по-съзнателно, ще отдели време за удоволствие и ще улесни по-нататъшното смилане на храната в стомаха и червата.
Избягвайте храни с високо съдържание на фибри преди лягане
Фибрите безспорно са полезни за тялото, но д-р Майер съветва да се консумират сутрин или през деня (ензимната активност вечер и през нощта е много по-ниска). Ето защо е по-добре да добавите любимите на всички плодове и горски плодове към кашата за закуска и да допълните гарнитурата за вечеря със зеленчуци, като отново се вслушвате в желанията на тялото.
Храненето трябва да бъде бавно и премерено
Не трябва да се отнасяте към храната само като към източник на енергия, без която няма да можете да спортувате. Не съжалявайте за допълнителните 15 минути и ги отделете за закуска или вечеря. Не се разсейвайте с гледане на филм или новини, не отговаряйте на съобщения и не мислете, че работният ви процес ще спре, ако посветите малко повече от 5 минути на хранене. От премерено хранене ще получите огромно удоволствие, ще се почувствате спокойни, ще се насладите на прясна храна и най-важното ще разберете кога се появява усещане за ситост. В края на краищата, ако ядем набързо, тялото ще се разсее от процеса на смилане на храната и няма да обърне необходимото внимание на работата на червата. Д-р Майер е категорично против храненето в движение: ако сте ограничени във времето, по-добре е да изпиете чаша вода и да отложите храненето за известно време.
Ако сте уморени, дайте почивка и на храносмилането си.
Не забравяйте, че тялото е огромна взаимосвързана система. Ако се чувствате уморени и вече не можете да спортувате, не се опитвайте да „презаредите“ тялото си с храна. Физическата умора също е пряко свързана с храносмилателната система, така че преди да натоварите тялото с още една работа, направете почивка и отделете малко време с храна.
Не яжте, ако не чувствате глад
Хората са заложници на своите навици. Ако сте се обучили да закусвате в 9 сутринта и вечеряте в 19 часа, най-вероятно ще се придържате към тази рутина. Д-р Майер е привърженик на хранене при поискване, а не по график. Без значение как планирате деня си и разпределяте определено време за хранене, запитайте се отново: гладен ли съм сега? Ако да, тогава, разбира се, никой няма да ви ограничи, но ако не, не се паникьосвайте. Понякога тялото обръща внимание на по-важни и необходими процеси от храносмилането. Веднага щом храната стане необходима за тялото, ще усетите този сигнал. В крайна сметка умението да слушате тялото е основното правило на техниката на Майер.