Какво може да бъде по-лесно от пърженето на картофи? Проста и вкусна гарнитура за всичко. Мнозина обаче биха се съгласили, че да ги направите идеално хрупкави отвън и нежни отвътре не е едно и също нещо. Винаги съм се чудил защо всеки път се получава различно, дори и да вземеш един сорт. И едва наскоро научих, че за да избегнат провал, някои готвачи накисват картофите в студена вода .
Цял живот само ги хвърлях в тигана! Но след като научих за този прост трик, животът беше разделен на преди и след. Освен това се оказа, че сред приятелите ми има гастрономи, които отдавна са го открили за себе си.
Защо да накиснете картофите преди пържене
Това е история за едно малко кулинарно разследване, към което бях подтикнат от примера на моята приятелка. Бях чувал и преди, че картофите могат да се накиснат, но не виждах смисъл в това. Мислех, че ще е достатъчно да ги измия, след като ги обеля. Но всичко се оказа малко по-сложно.
: „Нарязах цяла тенджера картофи, хвърлих в нея чесън и го накиснах във вода до вечерта, мислех да ги сготвя за вечеря. И тогава просто забравих за съществуването им!
Две седмици седя тенджерата в хладилника, мислех, че има супа вътре, бях ги забравила тотално. И вчера съвсем случайно се сетих с идеята да ги изхвърля. Картофите си бяха нормални, само напоени с чесън. Изпекох ги във фурната - ароматът на чесън беше из цялата кухня!"
Първо, беше изненадващо, че картофите могат да се съхраняват обелени толкова дълго време. И намирам този трик за удобен за заготовки . Второ, стана интересно как това се отразява на качеството на вкуса. Според моя приятел (и някои експерти в интернет) става много по-добре.
И ето какво става. Сред зеленчуците картофите са на първо място по съдържание на нишесте, което при пържене пречи на създаването на идеална коричка. Ако накиснете нарязаните картофи във вода , заедно със сока ще излезе голямо количество нишесте. В резултат на това кората е перфектна, а самите парченца стават нежни и ефирни отвътре. За да се засили ефектът, след накисване те трябва да се подсушат с кърпа и едва след това да се изпържат.
Освен това този подход към приготвянето на кореноплодни зеленчуци има редица други предимства . Колкото по-малко нишесте, толкова по-малко питателни и по-полезен става продуктът. Накисването обаче премахва и нитратите от влакната.
За да постигнете такъв ефект, не е необходимо да чакате две седмици, като мен. Сега отделям максимум 10 минути преди пържене и печене на картофи, за да накиснем парчетата в подсолена вода. Силно ви съветвам да добавите любимите си подправки там!
И ето един малък бонус: за да поддържате картофите си пържени равномерно и винаги да се оказват перфектни, използвайте повече олио. И винаги подреждайте парчетата в един слой. Само тогава картофите наистина ще бъдат пържени, а не задушени. Пожелавам ви успех в кулинарното поприще . Може би познавате и други трикове? Споделете вашите трикове с нас в коментарите!