Правя ги от години, когато постя: Любимите масленки със сладко нямат мляко и яйца, траят с дни и остават мекички като масло:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Правя ги от години, когато постя: Любимите масленки със сладко нямат мляко и яйца, траят с дни и остават мекички като масло:
Правя ги от години, когато постя: Любимите масленки със сладко нямат мляко и яйца, траят с дни и...
109899
Правя ги от години, когато постя: Любимите масленки със сладко нямат мляко и яйца, траят с дни и остават мекички като масло:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Една рецепта за постни сладки с пълнеж от сладко, без мляко и яйца, които правя от години. Имат неустоим вкус и аромат. Приготвят се бързо и могат да издържат много дълго време. Всъщност колкото повече престоят, толкова по-вкусни стават. Предлагам ви да ги опитате и вие, а ако не постите, спокойно може да замените олиото със свинска мас или краве масло - става още по-вкусно!

Постни масленки със сладко

Необходими продукти: 

200 мл хладка вода

150 мл олио

10 г ванилова захар (или ванилов ароматен екстракт)

10 г бакпулвер

1 ч.

л. оцет

около 500-550 г брашно

около 100 г сладко или няколко супени лъжици (сладко по ваш вкус, но гледайте да изберете по-плътно)

пудра захар за поръсване отгоре

постни масленки

Приготвяне:

В дълбока купа се слагат вода, олио, оцет, ванилова захар и бакпулвер. Разбъркайте, за да се разтопят и смесят съставките. Към течната смес добавете брашното. С постепенно добавяне на брашното се замесва меко (мазно на пипане) тесто, което не залепва по стените на съда.

продукти масленки

месене тесто

В тестото не се слага обикновена захар, а само ванилова захар, като дори не е нужно да добавяте, достатъчно е да добавите овкусител, ако имате. Сладките ще са достатъчно сладки от пудрата захар, с която са поръсени. След като омесите добре тестото, оставете го покрито за 10 минути.

гладко тесто

тестото е меко и леко мазно. оставете да почине за 10 минути

След 10 минути просто го омесете малко и ще забележите колко хубаво и гладко ще стане тестото. Затова не прекалявайте с брашното, достатъчни са 500 грама, максимум 550 грама. Поставете топката тесто върху добре набрашнена повърхност, след което я поръсете с малко брашно отгоре.

С точилка се разточва тънка кора с дебелина 5-8 мм, след което се избира чаша, с която да се правят кръгове.

кора от тесто

За по-малки сладки използвайте чаша с диаметър 6 см, а за малко по-големи с диаметър 8 см. Използвам обаче по-малката чаша, защото бисквитките ми са по-хубави, когато са по-малки.

кръгчета от тесто
 изрежете кръгове

Изрежете кръгчетата с чашата и ги оставете настрани, а останалото тесто съберете, премесете и повторете процедурата: разточване на кора, изрязване на кръгове и така до изчерпване на цялото тесто. Поставете чаена лъжичка сладко върху всяко колелце близо до края.

пълнене сладки

Сгънете бисквитката на две, след което фиксирайте краищата с вилица, за да не излиза сладкото. 

оформяне сладки

Затова не слагайте много сладко, защото ще се разтече и няма да можете да съедините краищата. Застелете тавата с хартия за печене, след което подредете в нея готовите сладки.

сладки с вилица

сладки полумесеци

сладки във фурната

Пекат се в предварително загрята фурна на 200 градуса около 30-35 минути. Изпечените сладки извадете от фурната и още топли ги сложете в голяма купа и отгоре ги поръсете с пудра захар. 

сладки с пудра захар

масленки с пудра захар

Да ви е сладко!

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft