Преди, честно казано, не разбирах защо толкова много хора харесват пудинга от чиа. Със самия продукт бях много скарана. И когато за пръв път се опитах да направя точно този десерт със семена от чиа , едва устоях до сутринта
Беше глупаво да си мисля, че като хвърлиш всички съставки в бурканче на око, можеш да получиш нещо вкусно. Оттогава мина повече от година и накрая вкусих целия чар на черните семена. Не всяка домакиня знае какви ползи съдържат и как чиата може да се използва в готвенето . Днес искам да ви разкажа за всичко подробно. И, разбира се, ще споделя доказана рецепта!
ДЕСЕРТ ОТ СЕМЕНА ОТ ЧИА: ПРЕДИМСТВА
По едно време семената от чиа се наричаха суперхрана и се тръбеше нявсякъде за тях. Всяко адекватно хранене обаче се основава на факти, а не на маркетинг. Нека да разберем. Веднъж прочетох, че чиа може да възстанови храносмилателния тракт. За съжаление подобна задача е невъзможна само за едно семе. Нуждаем се от набор от действия и набор от правилните продукти.
Чиата е отличен източник на протеини и магнезий. И така, 100 g семена съдържат 16 g протеин и 125% от дневната стойност на магнезия. Като цяло страхотно, но никой не яде чиа в това количество! Има много други храни, които са по-ценни по отношение на протеините. И в диетата както на месоядните, така и на веганите.
Омега-3 също е спорен. Семената съдържат само алфа липоева киселина. Но всички възможни бонуси на тялото се дават от други мастни киселини: EPA и DHA. Те могат да бъдат получени изцяло от животински продукти. Например от мазна морска риба.
⠀
Невъзможно е да се подобри имунитетът и да се стабилизират нивата на холестерол и захар с помощта само на един продукт. Това работи само ако се храните балансирано. Впрочем и с чиа няма да можете да загубите омразните излишни килограми. Не са важни семената, а дефицитът на калории.
По един или друг начин семената от чиа определено са в списъка на здравословните храни. За една порция средно са достатъчни 20–25 g чиа. Това са 7 g фибри, 8 g здравословни мазнини, 25% от дневната стойност на магнезий, 20% от дневната стойност на мед, селен, фосфор и витамин B6. И още 18% от женската норма на желязо и 10% от цинк и калций.
Съгласете се, арсеналът от комунални услуги е много впечатляващ. Но това изобщо не означава, че трябва да бъде незаменим елемент в диетата на всеки човек. Например, харесвам чиа, защото от семена може да се направи оригинален десерт и лека закуска едновременно. Ще говорим за това по-нататък.
КАК ДА СИ НАПРАВИМ ЧИА ПУДИНГ
ВИЕ СЕ НУЖДАЕТЕ
25 г семена от чиа
50 г пълномаслено кокосово мляко
100 g всяко мляко на растителна основа (може да се използваи нормално краве мляко)
подсладител или захар по избор (не използвам)
1 киви или друг плод, който харесвате
20 г бадеми или друг вид ядки, който обичате
Пригответе съд подходящ за пудинг. Това може да бъде красив буркан или стъклен съд. Основното нещо е да имате капак. Измерете семената от чиа и ги добавете в купата. Добавете захар или подсладител. Но ми се струва, че той е излишен тук. Водете се според вкусовите си предпочитания.
След това налейте кокосовото мляко и разбъркайте добре всичко. Това е много важна стъпка, за да запазите пудинга без бучки. Сега добавете растителното мляко и разбъркайте отново. Направих пудинги от чиа с овесени ядки, ядково мляко и соево мляко. Всеки път се получава страхотно!
Разбъркайте сместа отново и затворете контейнера с капак. Изпратете десерта в хладилника за няколко часа. В идеалния случай пудингът е хубаво да престои в хладилника за една нощ.
Готов десерт със семена от чиа може да се яде на закуска, като към него добавите нарязано киви и бадеми. Що се отнася до мен, това е една от най-успешните комбинации. Но можете, разбира се, да използвате всякакви плодове и ядки
Защо киви? Този плод съдържа голямо количество витамин С. И помага на желязото, намиращо се в семената, да се усвоява по-добре. Освен това това е безумно вкусна комбинация!
Между другото, такъв пудинг от чиа може да се приготви за бъдеща употреба.Обикновено правя 4-5 порции наведнъж за всеки ден и ям вкусно за закуска цяла седмица. Само един десерт със семена от чиа, бадеми и киви съдържа 15 g протеин, 30 g мазнини и 32 g въглехидрати. Общо излизат 452 ккал. Обикновено добавям нещо друго към закуската си с протеини и получавате пълноценно хранене!
Ако готвите пудинг по тази рецепта , не забравяйте да споделите впечатленията си в коментарите. Ще го чакам с нетърпение!