Боровият мед е истински еликсир на здравето - той е отличен лек против кашлица, пази от простуда и е отличен имуностимулант. Всъщност думата "мед" в случая е неточна, защото боровият еликсир няма нищо общо с истинския пчелен мед, а по-скоро представлява вид сладко.
Ето и лесната рецепта за вкусен мед от борови шишарки :
Боров мед
Необходими продукти за 1 доза:
80-100 зелени борови шишарки
5-6 л вода
захар
Технология на приготвяне:
За една доза са необходими между 80 и 100 шишарки, като колкото повече използвате, толкова по-наситен ще е вкусът.
Шишарките се цепват с остър нож на кръст откъм връхчето, след което се слагат в голяма тенджера. Наливат се 5-6 л вода и тенджерата се слага на котлона. Оставя се да заври и се вари толкова време, че течността да се оцвети в хубав кехлибарено-кафеникав цвят.
Охладената течност се прецежда внимателно през няколко слоя марля, след което се измерва в литри. На всеки литър течност се слага по 1 кг захар.
Сместа от борова вода и захар се слага на котлона и се вари до сгъстяване, като обикновено сладко. Внимавайте да не я преварите, така че медът да не стане прекалено гъст и да не може да се гребе с лъжица. Цветът на готовия мед е тъмен кехлибар.
Готовия боров мед насипете в чисти буркани още горещ и затворете плътно с капаци.
Няма нужда да стерилизирате.
Боровият мед е незаменимо лечебно средство при простуда, кашлица, гнойна ангина (смесва се мед със сода и се маже посредством марля, увита около пръста, директно върху сливиците) и други възпаления на дихателните пътища. Има силно отхрачващо и антисептично действие, помага при кожни възпаления и рани.
Боровият мед може да се приема профилактично чист или в чай за подсилване на имунната система, подобряване на храносмилателната система и намаляване киселиността на стомашния сок. Заради този си ефект приемът на мед се препоръчва при колит, гастрит, язва и други заболявания на стомашно-чревния тракт. А също и при изкарани тежки болести или операции, които са изтощили организма ви.