Слагам ябълките във формата и заливам с крема: Кексът и шарлотата ряпа да ядат пред тази вкусотия!

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Слагам ябълките във формата и заливам с крема: Кексът и шарлотата ряпа да ядат пред тази вкусотия!
Слагам ябълките във формата и заливам с крема: Кексът и шарлотата ряпа да ядат пред тази вкусотия!
7911
Източник: За Жената
Слагам ябълките във формата и заливам с крема: Кексът и шарлотата ряпа да ядат пред тази вкусотия!
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Днес ще споделя с вас една рецепта за прекрасен ябълков пай, който идеално ще замени традиционната шарлота. Приготвянето на този пай не изисква много усилия, но резултатът е наистина впечатляващ.

Тестото за сладкиша се получава невероятно меко и нежно, а ябълковият пълнеж под заквасена сметана добавя специален чар. Запишете си необходимите продукти за ефирно нежния Ябълков пай с крем пълнеж :

Ябълков пай с крем пълнеж

Продукти за форма 24 см:

  • 5-6 средно големи ябълки

За тестото:

  • 220 гр.брашно
  • 120 гр.заквасена сметана с масленост 15%
  • 150 гр.масло
  • 60 гр.захар
  • 1 равна чаена лъжичка бакпулвер

За пълнежа:

  • 2 яйца
  • 350 гр.заквасена сметана 15%
  • 170 гр.захар
  • 1 пак. (8 гр.) ванилена захар
  • 2 с.л. с връх брашно
  • 1 равна чаена лъжичка нишесте

Приготвяне:

Да започнем с тестото. Това ще бъде маслено тесто, което се приготвя по нестандартен начин и се отличава със своята нежност. Ще ни трябват съставки като масло, заквасена сметана, захар, брашно и бакпулвер.

Разтопете маслото и го оставете леко да се охлади. Добавете заквасената сметана към маслото със стайна температура.

сметана в маслото

Снимка: dzen.ru

След като добавите заквасена сметана, добавете захар.

Смесете всички съставки с бъркалка, докато захарта се разтвори напълно. Трябва да се получи хомогенна маса, напомняща на цвят и консистенция лек крем.

кремообразна смес

Снимка: dzen.ru

Смесете брашното с бакпулвера и го пресейте в сместа от заквасена сметана и масло, като правите това на няколко етапа и всеки път разбърквате добре до получаване на гладка консистенция.

тесто шарлота

Снимка: dzen.ru

След това леко омесете тестото с ръце за минута.

тесто ябълков сладкиш

Снимка: dzen.ru

Поставете готовото тесто в хладилника за 20 минути.

тесто в плик

Снимка: dzen.ru

Докато тестото се охлажда, пригответе плънката.

Разбийте яйцата в отделен съд, добавете заквасена сметана, обикновена и ванилова захар.

продукти крем

Снимка: dzen.ru

Разбийте получената маса до гладкост.

крем пълнеж

Снимка: dzen.ru

Добавете брашното и нишестето към сместа, разбийте всичко отново до гладкост. Пълнежът трябва да има консистенция, подобна на гъсто тесто за палачинки.

Извадете тестото от хладилника и го поставете в тава за печене, най-добре е да използвате форма с пръстен.

тесто във форма

Снимка: dzen.ru

С ръце разпределете тестото по дъното и стените на тавата, като му придадете еднаква дебелина.

Пригответе ябълките, като ги нарежете на четвъртинки и нарежете всяка четвъртинка на тънки филийки.

Поставете нарязаните ябълки върху охладеното тесто и изсипете сместа със заквасената сметана върху целия пълнеж.

ябълки в тесто„

Снимка: dzen.ru

заливка пай

Снимка: dzen.ru

Оформете тестен борд над плънката, за да не изтече при печене.

пай преди печене

Снимка: dzen.ru

Поставете формата във фурната, предварително загрята на 180 градуса, за 55-60 минути.

пай във фурната

Снимка: dzen.ru

След изпичане паят ще придобие златиста коричка, а плънката ще се втвърди, превръщайки се в деликатно суфле.

изпечен ябълков пай

Снимка: dzen.ru

Паят трябва да се охлади леко преди сервиране, така че плънката да стегне напълно.

вкусен ябълков пай

Снимка: dzen.ru

Така ще получите разкошен ябълков пай, който спокойно може да съперничи на торта по вкус и вид.

ябълков пай парче

Снимка: dzen.ru

Да ви е сладко!

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft