Традицията повелява на Атанасовден на трапезата задължително да присъства кокошка. Затова запрятайте ръкави и нека заедно да приготвим тази ароматна и вкусна рецепта:
Нарежете кокошката на порции. Изпържете месото в загрятото добре масло, докато хване златиста коричка. След това добавете ситно нарязаните лук, чушки и обелените домати, като ги задушавате на бавен огън при непрекъснато бъркане. Щом зеленчуците омекнат, прибавете подправките - червен пипер и сол на вкус. Залейте ястието с 2-3 ч.ч. топла вода, след което похлупете и оставете да се вари на тих огън, докато месото поомекне. Прехвърлете всичко в глинен гювеч, добавете и ориза. Пъхнете в умерена фурна (може да покриете съда с капак или фолио) и печете кокошката до готовност. Поднесете ястието поръсено с черен пипер и магданоз.
Автор: lakomnik.bg