Ако винаги сте се възхищавали на домакините, които са изкусни в правенето на погачи, то време е да научите и вие как се приготвя и плете Луксозна празнична погача . Подходяща е и за официални поводи, и за семейни празници, и за различни тържества.
Луксозна плетена погача
Продукти:
- 900 гр. брашно
- 1 кубче прясна мая /40 гр./
- 200 мл топло мляко
- 200 мл кисело мляко, стайна температура
- 100 мл олио
- 2 ч. л. захар
- 2 ч. л. сол
- 2 яйца + един белтък
- 1 жълтък + малко олио за намазване на погачата
- 200 гр. масло за намазване на кората
- 50 гр. разтопено масло за намазване на погачата отгоре
Приготвяне:
Замесете гладко тесто от посочените съставки. Първо се разтваря маята в хладкото мляко със захарта и няколко лъжици брашно. Разбъркайте и оставете на топло да се активира маята и да шупне, около 10-15 минути.
След това добавете течните съставки и разбъркайте до гладкост, след което с постепенно добавяне на брашното омесете компактно тесто, средно меко и нелепнещо.
Разделете го на 4 части. Разточете ги на кори, намажете ги с масло и ги наредете една върху друга. Четвъртата кора не е нужно да мажете.
От наредените кори разточете една правоъгълна кора и я нарежете на ленти с ширина около 1,5-2 см както е на снимката.
Усучете две ленти една около друга като спирала. Направете същото с още две ленти. Плетете лентите от средата на кората, както е показано на снимката.
Поставете хартия за печене във форма/тава с диаметър 28-30см. Оформете ръба на погачата от тези спирали, както е на снимката. След това усучете още две ленти и поставете тази спирала в средата, като венец.
Обърнете едната лента с отрязаната част нагоре и надолу и завъртете двата края на противоположни страни, за да направите осмица, както е на снимката. Повторете това със седем ленти.
Поставете тези осмици между малкия и големия кръг. От панделката, която остава, усучете голям охлюв. Поставете го в средата на венеца.
Намажете погачата с разтопено масло (или маргарин). Оставете на топло да втаса, докато удвои обема си. Втасалата питка намажете с разбит жълтък, в който сте добавили малко олио.
Пече се в предварително загрята фурна на 200 градуса около 45-50 минути. Ако забележите, че горната част покафенява твърде рано, просто покрийте повърхността с парче фолио и допечете.
Да ви е сладко!