В хладката смес от вода и мляко се разтваря маята.
В съда, в който ще месите, поставете първоначално 600 гр. брашно, смесете солта и захарта в него, след което добавете вече разтворената и шупнала мая, прибавете още разбитото яйце и белтъка, киселото мляко, и замесете тестото. Доомесете го с олиото. Ще прецените - ако е необходимо, добавете и останалата част от брашното. Трябва да получите меко, но не лепкаво тесто. Оставете го да престои около 10 минути. не повече. Разделете тестото на четири равни части. Всяка част разточете на кора с диаметър 25 см.
Разтопете маслото и намажете с него 3 кори, четвъртата не се маже. Подредете ги една върху друга.
Така подредените кори прехвърлете върху хартия за печене, която трябва да е по-голяма от самата форма за печене (26 см).
В средата на така поставените кори поставете една малка чаша и я отбележете върху тестото. След това частта от тестото около чашата нарежете на 8 равни части (до ръба на чашата - средата остава ненарязана).
Всяка осмина нарежете на още 3 равни части - сплетете от тях плитки, завивайки краищата леко навътре. Първо оформете едната плитка, а след това разрежете останалата осмина от тестото (ако ги нарежете едновременно, докато плетете първата плитка, останалите разрези ще се обезформят, защото тестото ще започне да втасва). След като е оплетена погачата, прехвърлете я заедно с хартията за печене във формата (тавата), в която ще се пече. Предварително я намажете с олио или масло. Покрийте погачата и я оставете да втасва около 20 мин.
С четка я намажете с разбития жълтък и печете в предварително загрята фурна на 200 градуса около 30 мин.
Украсете погачата по избор.